Petir podsjeća da je arbitražni proces o granici sa Slovenijom bio kompromitiran

Petir podsjeća da je arbitražni proces o granici sa Slovenijom bio kompromitiran

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je u utorak pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru vezano uz arbitražnu odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije u kojem podsjeća da je arbitražni proces narušen nedopuštenim dogovaranjem slovenskog arbitra i agentice slovenske vlade, priopćio je ured zastupnice.

“U svjetlu trenutnih zbivanja i pritisaka koji se vrše na Hrvatsku, kako od strane slovenskih političara tako i ostalih nepoznavatelja cjelokupne situacije kontaminiranog i kompromitiranog arbitražnog sporazuma, kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu želim Vam ukazati na činjenice i još jednom ponoviti stav Republike Hrvatske vezan uz arbitražnu odluku od 29. lipnja 2017. godine. Hrvatska je 2009. godine potpisala Sporazum o arbitraži u dobroj vjeri u nepristranost suda. Otkrivanjem transkripata u srpnju 2015. godine između slovenskog arbitra i agentice slovenske vlade nepovratno je narušeno povjerenje u Arbitražni sud”, stoji u pismu.

“Hrvatska je potpisivanjem Sporazuma pokazala ne samo da poštuje međunarodno pravo nego i da prihvaća kao kriterij razgraničenja načelo dobrosusjedskih odnosa čije je poimanje Slovenija, svojom prijevarom, zauvijek promijenila u hrvatsko-slovenskim odnosima. Ne samo da je djelovanje Slovenije suprotno poštivanju međunarodnog prava i protivno svim načelima međunarodnih odnosa i uzanca u diplomaciji, nego i začuđuje nedostatak prihvaćanja očite i dokazane umiješanosti u kontaminiranost arbitražnog procesa”, ocjenjuje Petir.

“Želim naglasiti da bi Hrvatska prihvatila odluku Arbitražnog suda da nisu otkriveni transkripti telefonskih razgovora koji jasno pokazuju da su se slovenski predstavnici udružili sa sucima u cilju donošenja odluke na štetu Hrvatske. Nakon skandala koji je pokazao da su arbitražni suci podložni korupciji i spremni donijeti odluku u korist Slovenije povrijedivši članak 6. stavak 5. i članak 10. stavak 1. Sporazuma o arbitraži, Hrvatska je aktivirala članak 60. Bečke konvencije i jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora istupila iz kompromitiranog arbitražnog postupka. Stajalište je Hrvatske da je Slovenija ozbiljno narušila povjerenje u Arbitražni sud čime se i u međunarodnoj zajednici otvara Pandorina kutija preispitivanja raznih nejasnih odluka koje je taj Sud donio u prošlim slučajevima. Hrvatska javnost neće nikada prihvatiti odluku takvog suda, neovisno o tome ide li ili ne ide u korist Hrvatskoj. Način na koji je arbitražna odluka donijeta, kao i 15. priopćenje Suda od 30. lipnja 2016. koje priznaje povredu arbitražnog procesa od strane Slovenije, ali u kojoj taj isti Sud zaključuje sam o sebi da povreda nije bila toliko velika da Sud ne bi mogao nastaviti svoje djelovanje, otvorilo je novo poglavlje u međunarodnom pravu koje će nužno morati revidirati sam način djelovanja i donošenja odluka Arbitražnog suda koje je nakon ovog skandala izgubio međunarodni pravni legitimitet i ugled”, stoji u pismu.

“Hrvatska je mnogo puta i na brojne načine istaknula spremnost da, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, spor sa Slovenijom riješi bilateralnim pregovorima međutim, sama pomisao bilo kakvog političkog pritiska za prihvaćanje odluke kontaminiranog Arbitražnog suda i stvaranje ozračja ucjene od strane Slovenije prijetnjama Hrvatskoj blokiranjem ulaska u Schengenski prostor ili Eurozonu duboko vrijeđa naše građane u njihovim poimanjima europskih vrijednosti i dosega civilizacijske razine za koju se zalaže EU”, zaključila je Petir u pismu predsjedniku Europske komisije.

Autor/HINA

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI