Škorić: Srpski “performans” u UN-u neće zaustaviti kanonizaciju kardinala Stepinca!

Škorić: Srpski “performans” u UN-u neće zaustaviti kanonizaciju kardinala Stepinca!

Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a i saborski zastupnik oštro osuđuje pokušaj srbijanskih Vlasti koje koriste “manipulacije i plasiranje lažnih podataka” da se krivotvori nedavna povijest.

Još smo jednom imali prigodu vidjeti instrumentaliziranje prostorija i gostoprimstva organizacije Ujedinjenih naroda od strane srbijanskih vlasti. Tim činom Srbija pokušava na velika vrata provući bezočne krivotvorine i lažne informacije, kako o broju žrtava u logoru Jasenovac tako i o samom kardinalu blaženom Stepincu.

Stalnim manipulacijama oko Jasenovca žele zapravo skrenuti pozorost i prikriti vlastite zločine u brutalnoj agresiji na Hrvatsku, BiH i Kosovo. Svrha ponovnog aktiviranja starih metoda “sanuovske” srpske politike je vrlo jasna – izvršiti politički i diplomatski udar na blaženog Alojzija Stepinca u procesu kanonizacije, a time i udar na Hrvatsku. Takva zloupotreba ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, nasljednika Miloševića na čelu SPS-a, predstavlja degradaciju svih žrtava tog logora i njihovih obitelji. Srpski “perfomans” u UN-u neće zaustaviti kanonizaciju kardinala Stepinca.

Podsjećam, Srbija je već jednom degradirala službene prostorije Ujedinjenih naroda i iskoristila ih kao poligon za širenje vlastitih mitova, 2013. godine, prigodom poslava pravoslavne Nove godine kada je, u sklopu šire predstave koju je inicirao tadašnji predsjednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, puštena srpska nacionalistička pjesma „Marš na Drinu” pod kojom je Srbija provodila najveći genocid u Europi od završetka Drugoga svjetskog rata.

Takvim postupcima službeni Beograd još jednom pokazuje svoje pravo lice i stvarne političke ciljeve. Svrha srpske politike je ponovno raspirivanje mržnje i međunarodno afirmiranje laži na kojima temelji svoja tumačenja nedavnih povijesnih događaja. Krajnje je vrijeme da se Srbija službeno suoči s ne tako davnom prošlošću, kako u vremenu Drugoga svjetskog rata, tako i za vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Kosovo.

Rehabilitacija četničkog vojvode Draže Mihailovića i srpskog kvislinga Milana Nedića, čija je profašistička vlast počinila do tada nezapamćene zločine nad židovskim i drugim narodima, sigurno nije korak u tom smjeru. Licemjerno je korištenje službenih prostora UN-a, kao najveće međunarodne organizacije koja simbolizira i promovira mir i međunarodnu suradnju, za svrhe koje se protive samim temeljnim postulatima te organizacije.

Umjesto prihvaćanja vlastitih grijeha i suočavanja s prošlošću, takvo djelovanje ima za cilj umanjenje vlastite odgovornosti i relativiziranje uloge službene srpske politike u započinjanju ratova i počinjenju ratnih zločina u agresiji na Republiku Hrvatsku, BiH i Kosovo.

Bez suočavanja s vlastitom prošlošću i bez isprike prema svim žrtvama, što predstavlja civilizacijski minimum u građenju dobrosusjedskih odnosa, Srbija teško može naći put u uljuđenoj i demokratskoj zajednici europskih naroda. Svoje zločine i ostatke svoje mračne prošlosti (koja još jednom u Srbiji doživljava svoju rehabilitaciju) neće moći sakriti nikakvim predstavama, pa makar ih održali i u prostorijama UN-a, zaključio je predsjednik Splitskog HDZ-a i zastupnik u Hrvatskom saboru Petar Škorić.

Foto: Studio Ali

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI