Šef Pentagona Patrick Shanahan: Američke aktivnosti otklonile opasnost od iranskih napada

Šef Pentagona Patrick Shanahan: Američke aktivnosti otklonile opasnost od iranskih napada

Potez Sjedinjenih Država koje su pojačale svoju vojnu nazočnost u Zaljevu, omogućio je otklanjanje opasnosti iranskih napada na Amerikance, rekao je u utorak šef Pentagona Patrick Shanahan.

“U razdoblju smo visokog rizika i naš zadatak je spriječiti iranske loše poteze”, dodao je Patrick Shanahan, privremeni ministar obrane koji tijekom poslijepodneva treba informirati iza zatvorenih vrata američke parlamentarce o trenutačnim napetostima između Sjedinjenih Država i Irana.

Shanahan je naglasio ozbiljnost informacija Trumpove administracije u opravdanjima slanja na Bliski istok nosač zrakoplova, bombardera B-52 i sustava projektila Patriot.

“Razgovarali smo o prijetnjama i bilo je napada”, rekao je govoreći o nedavnim sabotažama četiriju brodova u Zaljevu, na koje su upozorili Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

“Želim naglasiti vjerodostojnost informacija”, dodao je. Naše mjere su bile oprezne i otklonili smo opasnost napada na Amerikance.

Na pitanje o izjavama predsjednika Donalda Trumpa koji je u ponedjeljak navečer ublažio izjave i prijetnje koje predstavlja Iran, Shanahan je odgovorio da “opasnost postoji i držimo je pod kontrolom”.

To ne znači da su nestale prijetnje koje smo utvrdili”, dodao je. “Naš odgovor je oprezan i dao je Irancima vremena da razmisle”.

Šef Pentagona Shanahan i šef glavnog stožera general Joe Dunford moraju informirati u utorak zastupnike dvaju domova Kongresa.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država su se intenzivirale od kada je administracija Donalda Trumpa upisala Čuvare Revolucije na svoj crni popis “terorističkih organizacija” i pojačala sankcije Teheranu. (Hina/AFP)

Foto: U.S. Pentagon

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI