Pellegrini: Slovačka za širenje Schengena, Hrvatska je već sada spremna

Pellegrini: Slovačka za širenje Schengena, Hrvatska je već sada spremna

Slovačka je uvjerena da je učvršćivanje vanjskih granica shengenske zone vrlo važno, kao i širenje tog prostora, te da je Hrvatska već sada spremna ući u Schengen, izjavio je u utorak slovački premijer Peter Pellegrini nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, izražavajući uvjerenje da će Zagreb ostvariti taj cilj.

Bilateralni susret dvojice premijera održao se drugog i posljednjeg dana summita zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojim Hrvatska okončava svoje predsjedanje.

“Slovačka je vrlo uvjerena da je učvršćivanje vanjskih granica shengenskog prostora važno, kao i to da se i dalje širi. Uvjeren sam da Hrvatska već danas zadovoljava sve kriterije, kako tehničke tako i formalne, i vjerujem da će Hrvatska uspjeti u tome da uđe u Schengen”, kazao je Pellegrini novinarima.

Izrazio je zadovoljstvo što je njegova zemlja “na svoj način pridonijela tome putem svojih stručnjaka kako bi Hrvatska mogla ući u Schengen”.

Premijer Plenković je potvrdio da je potpora Slovačke “ambiciji Hrvatske da postane dio schengenskog prostora vrlo jasna i čvrsta”.

“Želimo ispuniti kriterije i za eurozonu, to su dva tijesna integracijska formata na razini Europske unije koja su za Hrvatsku vrlo važna”, rekao je Plenković.

Pellegrini je izrazio nadu da će Hrvatska ući u tzv. prostor RM2, tečajni mehanizam EU-a kao pripremna faza za uvođenje eura.

“Slovačka nikada nije požalila što je ušla u eurozonu, monetarni europski prostor (…) to je jedna vrlo uspješna priča i zato što imamo euro kao valutu mi poslujemo s pretežito zemljama eurozone. To nam uvelike olakšava poslovanje”, rekao je Pellegrini i poručio da se “ne treba bojati prihvaćanja eura”.

Šef hrvatske vlade je kazao da dvije zemlje odlično surađuju, kako unutar NATO-a i EU-a te drugim inicijativama, posebice istaknuvši i gospodarsku suradnju.

“Naša trgovinska razmjena je dosegla 400 milijuna eura, a zemlju je posjetilo više od 500.000 slovačkih turista”, istaknuo je Plenković.

Dvojica premijera su istaknula zadovoljstvo što su uspjeli uskladiti zajedničke stavove glede budućeg europskog proračuna.

“Zahvaljući i premijeru Plenkoviću uspjeli smo prošli tjedan u Bratislavi u sklopu 14 zemalja EU-a potpisati zajedničku deklaraciju o tom planu”, kazao je Pellegrini.

Plenković je prošli tjedan boravio u Bratislavi gdje je Pellegrini ugostio Grupu prijatelja kohezije. Sudionici su razgovarali o zajedničkim interesima u idućem sedmogodišnjem financijskom okviru, proračunu EU-a.

“U popisu svojih prioriteta na dovoljno visokom mjestu je smanjivanje nejednakosti unutar članica EU-a i stoga su kohezijska politika i poljoprivreda zajednički prioritet i Slovačke i Hrvatske”, kazao je danas Plenković.

Premijeri su osim suradnje na političkom području, razgovarali i o uspješnom nastavku suradnje na području gospodarstva, posebice turizma, obrane, industrije i energetskih projekata.

“Hrvatska je naš stalni partner i sigurno će tako i ostati”, kazao je slovački premijer.

“Tržište SEI-a je za Hrvatsku vrlo važno, čak 55 posto od sveukupne trgovinske razmjene otpada na to područje”, kazao je Plenković.

I Plenković i Pellegrini su izrazili potporu zemljama koje žele ući u EU, a slovački premijer je upozorio da bi, ukoliko se zemljama aspirantima uskrati čvrsta i jasna potpora, u taj prostor mogle ući druge zemlje, kao što su Kina, Rusija i Turska.

Nakon s Pellegrinijem, premijera Plenkovića očekuje i bilateralni susret s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Prvog dana summita SEI-a u Zagrebu, na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja tom organizacijom, u ponedjeljak je stiglo petero visokih dužnosnika, ali su mađarski premijer Viktor Orban i predsjednica rumunjske vlade Vasilia Victoria Dancila otišli prije završetka sastanka na vrhu.

Iako najavljen, na summit nije došao bugarski premijer Bojko Borisov.

SEI je osnovan prije tridesetak godina s idejom da se pomogne zemljama regije u pristupanju Europskoj uniji. Od današnjih 18 članica SEI-ja, njih 10 članica je EU-a, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva.

Organizacija je osnovana 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Predsjedanje SEI-jem će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI