Pejčinović Burić kaže da će joj prva zadaća na čelu Vijeća Europe biti rad na jedinstvu i ujedinjavanju

Pejčinović Burić kaže da će joj prva zadaća na čelu Vijeća Europe biti rad na jedinstvu i ujedinjavanju

Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je u srijedu da će njene glavne zadaće na novoj dužnosti biti postizanje jedinstva, rad s osjetljivim skupinama u društvu te jačanje uloge i pozicije žena.

Pejčinović Burić je rekla hrvatskim novinarima u Strasbourgu da u trenutku kada se dovodi u pitanje rad i važnost raznih institucija pa i Vijeća Europe “najbolji odgovor na to može dati osoba iz države koja je proživjela agresiju i koja je poslije toga kroz demokratske procese ušla u brojne organizacije i postala članicom NATO-a i Europske unije”.

Pejčinović Burić je naglasila da VE osim na miru i prosperitetu treba raditi i na “jedinstvu i ujedinjavanju jer nam podjele ne trebaju i u prošlosti su uvijek završavale loše”.

“Trebamo se podsjetiti zašto smo tu”, istaknula je.

Kao nove izazove VE istaknula je rad sa osjetljivim skupinama u društvu te jačanje uloge i pozicije žena.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova je izborom za glavnu tajnicu VE postala tek druga žena u povijesti i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na čelu te organizacije.

Istaknula je da je veseli iskazana potpora sa svih strana, a ne samo iz EPP-a i poručila da to “daje snagu budućoj funkciji, ali i veliku odgovornost za ono što slijedi”.

Zahvalila se premijeru Andreju Plenkoviću jer je predložio i podržao njezinu kandidaturu.

Poručila je da joj je žao što neće biti hrvatska ministrica za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, ali je “uvjerena da će tim dobro izvesti predsjedanje”. (Hina)

Foto/ Vijeće Europe

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI