NEW YORK – Pejčinovi Burić i Lajčak za veći angažman međunarodne zajednice u BiH

NEW YORK – Pejčinovi Burić i Lajčak za veći angažman međunarodne zajednice u BiH

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić razgovarala je u ponedjeljak s predsjednikom Opće skupštine UN-a Miroslavom Lajčakom, uključujući i o stanju u BiH, složivši se da međunarodna zajednica mora uložiti više napora kako bi se osigurala stabilnost te zemlje, među ostalim i načelo konstitutivnosti triju naroda.

Šefica hrvatske diplomacije se u sklopu američke turneje u New Yorku sastala s Lajčakom i sudjelovala na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti na temu Mladi, mir i sigurnost.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je o osnaživanju rada UN-a u području izgradnje i održavanja mira, reformi Svjetske organizacije, njegovoj globalnoj ulozi i o situaciji u regiji.

Lajčak je istaknuo kako međunarodna zajednica mora uložiti više napora u osiguravanje stabilne i prosperitetne BiH, uključujući i poštivanje načela konstitutivnosti, stoji u priopćenju.

Raspavu o mladima organizirao je Peru kao predsjedavajući Vijeća sigurnosti u travnju. Tema je bila provedba rezolucije usvojene 2015. kojom se prvi puta na dnevnom redu Vijeća prepoznala važnost mladih u održavanju i promicanju međunarodnog mira i sigurnosti, posebno u kontekstu sprječavanja i rješavanja sukoba.

Ministrica Pejčinović-Burić je u govoru istaknula da mladi čine značajan dio svjetskog stanovništva te da svjetski mir i sigurnost ovise upravo o njihovoj dobrobiti i zaštiti, kao i unaprjeđenju njihovih prava.

Također je ukazala na važnost stvaranja prostora za snažan i pozitivan doprinos mladih izgradnji mira i sigurnosti, navodi se u priopćenju ministarstva.

Autor/H/B.B./Foto/MVEP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI