Ministar Božinović: “Partnership for Education” s ciljem jačanja operativne suradnje u borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta

Ministar Božinović: “Partnership for Education” s ciljem jačanja operativne suradnje u borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu danas je otvorena Regionalna konferencija o transnacionalnom organiziranom kriminalitetu u organizaciji ICITAP-a (International Criminal Investigative Training Assistance Program) Ministarstva pravosuđa SAD-a na kojoj je sudjelovao ministar pravosuđa i glavni državni odvjetnik Sjedinjenih Američkih Država Jeff Sessions i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović rekao je kako se svega nekoliko mjeseci nakon njegovog sastanka u Washingtonu realizirala posjeta ministra pravosuđa i glavnog državnog odvjetnika.

– I danas je potvrđeno da je Hrvatska ključni partner i saveznik SAD-a u ovom dijelu Europe. Razgovarali smo o produbljivanju tog strateškog partnerstva, postavili smo temelje za jaču institucionalnu suradnju i od tada do danas se već vide značajni pomaci i rezultati koje smo zajednički postigli – rekao je.

– Današnja konferencija, koja je okupila šefove policija i državne odvjetnike iz zemalja jugoistočne Europe, je na tragu da su organizirani kriminal i suvremene sigurnosne prijetnje transnacionalne. I njima se možemo suprotstaviti samo ako agencije, ministarstva i odvjetništva surađuju – kazao je ministar Božinović i dodao kako sa Sjedinjenim Američkim Državama u području vladavine prava Hrvatska surađuje bilateralno, ali i preko Interpola i Europola.

Naveo je kako u Hrvatskoj uskoro na snagu stupa tzv. PNR Direktiva koja znači razmjenu informacija o sigurnosno sumnjivim osobama.

Razmjena informacija je ono na što ćemo i u buduće staviti naglasak. To je važno u svim područjima policijskog rada, ali je važno kao i jedan od elemenata koji se ocjenjuje kad govorimo o Programu izuzeća od viza. Hrvatska je jedna od pet država članica EU-a koja čeka da uđe u taj program, a na jučerašnjem sastanku EU-SAD u Sofiji potvrđen je napredak Hrvatske – kazao je.

Ministar Božinović je rekao kako je s glavnim državnim odvjetnikom razgovarao o migracijama, jednom od većih izazova u ovom trenutku, kao i o novoj migrantskoj ruti kroz BiH te da mu je drago da SAD podržavaju ulazak Hrvatske u Schengensku zonu. Isto tako je kazao kako je bilo riječi i o drugim važnim pitanjima kao što je izgradnja plutajućeg LNG-a na otoku Krku.

Ministar Božinović izrazio je nadu da će glavnog državnog odvjetnika Sessionsa ponovno pozdraviti u Hrvatskoj prilikom Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije kada je planirano održavanje ministarskog sastanka EU – SAD u području pravosuđa i unutarnjih poslova.

Ministar Božinović je nadalje zahvalio državnog odvjetniku Sessionsu na velikoj gesti koju je ukazao Hrvatskoj ovom posjetom, na predanosti nastavku suradnje i na prijateljstvu s Hrvatskom.

Partnership for Education

Ministar Božinović i glavni državni odvjetnik Sessions, osim o temama od zajedničkog interesa, razgovarali su o nastavku ciljane obuke za policijske službenike, tužitelje i predstavnike financijskih i drugih institucija u okviru programa Partnerstvo za obrazovanje (Partnership for Education) s ciljem jačanja operativne suradnje u borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta. Naime, Policijska akademija, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj, ICITAP i američka vlada partneri su u zajedničkom programu Partnership for Education koji je namijenjen stjecanju ključnih znanja i vještina za suočavanje s najsloženijim sigurnosnim izazovima koji prelaze granice pojedinih država. Do sada je provedeno 25 modula. Rezultati su vidljivi u učinkovitijoj regionalnoj i međunarodnoj policijskoj suradnji, posebno na operativnoj razini. Sudionici današnje regionalne konferencije o transnacionalnom organiziranom kriminalitetu predstavili su aktualno sigurnosno stanje u svojim zemljama te razmijenili znanja i iskustva u borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminaliteta.

Ovo je prvi službeni posjet američkog glavnog državnog odvjetnika Hrvatskoj, a Jeff Sessions u Zagrebu boravi od 23. do 25. svibnja.

Izvor/MUP/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI