“Ususret izborima za Europski parlament” Matko Marušić: Hrvatska se stabilizira na plenkovićevštini, što znači da je postala Europa

“Ususret izborima za Europski parlament” Matko Marušić: Hrvatska se stabilizira na plenkovićevštini, što znači da je postala Europa

U svibnju nas očekuju izbori za Europski parlament. Na prošlim izborima najviše je mandata osvojila lista HDZ-a. U Europski parlament tada su na HDZ-ovoj listi izabrani: Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Marijana Petir, Ruža Tomašić i Davor Ivo Stier. Iako je oporba danas praktički u rasulu, iz HDZ-a poručuju kako će biti zadovoljni i s pet osvojenih mandata, iako ih trenutno imaju šest.

Sve hrvatske političke stranke su u krizi i na izborima za Europski parlament će dobiti onoliko mandata koliko i zaslužuju,jedino je HDZ jak međunarodno, gospodarski i stilski rekao je Prof. dr. sc. Matko Marušić za portal Hrvatskog kulturnog vijeća.

Ljudi to ne vide, ali HDZ je jači nego ikad poslije Tuđmana. Plenković je veliki političar i premijer, a gđa Grabar-Kitarović nije ništa slabija od njega. Svi bi građani Hrvatske trebali biti sretni da ih imaju na tim funkcijama: lijevi jer su im dali Istanbulsku konvenciju, makli su obitelj iz zakona i proširit će „prava“ na pobačaj. Desni bi trebali biti sretni da lijevi pored Plenkovića ne mogu doći na vlast, jer – što se tiče njih samih – njih bi i Bernardić pobijedio, možda čak i Beljak (Vrdoljak ni to ne bi mogao, ali on ima druge putove koji se botanički nazivaju imelom.)

HDZ je jak međunarodno, gospodarski i stilski – nema sukoba ni u najtežim situacijama. Plenković je vrh vrha u međunarodnoj politici a, za jednoga pravnika, odlično vodi i nutarnju a posebno gospodarsku politiku. Pretjeranom grubošću prema desnima platio je cijenu te međunarodne sigurnosti, ali lijeve je toliko zbunio da sada već prosvjeduju sami protiv sebe (oni i ne znaju za drugo osim za prosvjede); Maras je potjerao novinare sa esdepeovske konferencije za tisak a dan poslije prosvjeduje – za slobodu novinarskoga rada. A on je najpamentiji među esdepeovcima pa Vi lijepo recite kakvi su drugi.

Natrag na HDZ. Iako malo smrducka na Istanbulsku i još ponešto, on je danas jači nego ikad (poslije Tuđmana, naravno)! To se čak ne mora vidjeti ni po broju mandata, ali vidi se odlučnost, sigurnost, samopouzdanje. A to nije malo, nego mnogo! S minimalnim brojem mandata na prošlim izborima Plenković je hladnokrvno održao vladu i vlada usprkos najvećim problemima i Marasu. Svaki novi izbori mogu mu samo povećati broj mandata, a time i sigurnost vladanja. Za njega je najgore prošlo. Čekaju ga još samo reforma pravosuđa (koja ga može srušiti) i reforma zdravstva (koja ga i hoće srušiti).

Sve stvari su najbolje u najbolje uređenom svijetu. Hrvatska se stabilizira na plenkovićevštini, što znači da je postala Europa, sa svim prednostima i trulostima kroz koje Europa prolazi. No budući da će trulost prevladati, Hrvatska bi se trebala čuvati da se u času brodoloma ipak spasi dovoljno domoljuba i kršćana. Zato treba glasovati konzervativno, ali ne tvrdoglavo pa da se na izborima izgube ti jedini glasovi razuma.

Izvor/hkv.hr/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI