Zelena lista na izbore za EU parlament izlazi samostalno, uz podršku stranke Zeleni forum

Zelena lista na izbore za EU parlament izlazi samostalno, uz podršku stranke Zeleni forum

Predsjednik Zelene liste i kandidat na listi za izbore za Europski parlament Nenad Matić u srijedu je rekao da na izbore za EU parlament izlaze samostalno kao najrespektabilnija zelena politička opcija u Hrvatskoj, te da ih je u želji da se okupi sva zelena scena, podržala i politička stranka Zeleni forum koja ne izlazi na izbore.

“Zelena lista poziva na suradnju sve manje stranke, sve zelene stranke, sve udruge i sve aktiviste, nezavisne vijećnike, koji žele pridonijeti da zelena ideja u Hrvatskoj zaživi i da ostvari što bolji rezultat i na izborima te da utječemo na društvene procese u Hrvatskoj”, rekao je Matić u prostorijama stranke na konferenciji za medije o temi “Političko okrupnjavanje zelene scene”.

Objasnio je da ih je Zeleni forum podržao jer je u programu i kandidatima Zelene liste prepoznao politiku istovjetnu svojoj.

Matić je istaknuo da se njihovi napori temelje na tome da pokušavaju u jedinicama lokalne samouprave gdje ima niz problema s gospodarenjem otpadom, zajedno se boriti s udrugama i pojedincima kako oni koji zarađuju na gospodarenju otpadom, uz podršku lokalnih čelnika i djelatnika Ministarstva ili ministra i njegovih suradnika, to ne čine na štetu građana i njihova zdravlja. Rekao je da su zbog te svoje borbe u Sisku dobili i podršku stranke Zeleni forum, a bore se, primjerice, i u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Jastrebarskom, Koprivnici, Zatonu Obrovačkom.

“Teme zaštite okoliša, održivog razvoja, gospodarenja otpadom, ali i obnovljivih izvora energije, energetske obnove zgrada, zdrave prehrane – teme su koje želimo nametnuti u kampanji i na kojima želimo dobiti povjerenje građana i nadamo se i želimo da one budu bitne građanima u Hrvatskoj”, istaknuo je Matić.

Naglasio je kako su u Europskoj uniji (EU) te teme aktualne i kako u EU zeleni imaju vrlo visok rejting i ostvaruju dobre rezultate. Dodao je kako se u Zelenoj listi nadaju, da će uz potporu niza malih stranaka i udruga, ostvariti izborne rezultate na ovim izborima za Europski parlament, ali da im je to i uvertira da na parlamentarnim izborima imaju jednu veliku, zajedničku zelenu platformu.

Tajnik stranke Zeleni forum Arpad Kiš rekao je da podržavaju Zelenu listu kako bi se svi zeleni okupili u jednu stranku da budu jači, da ne budu razjedinjeni te da poluče što bolje rezultate na izborima za Europski parlament. Rekao je da dolazi iz Siska te da u Sisačko-moslavačkoj županiji imaju dva veća problema – to je planirano odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u općini Dvor te odlagalište otpada za tvrtku Rijekatank u predgrađu Siska. Istaknuo je kako su protiv toga i građani koji se bave ekološkim uzgojem povrća i voća i zato su najavili i prosvjed 4. svibnja. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI