Europski parlament proglasio klimatsku i ekološku krizu u Europi i svijetu

Europski parlament proglasio klimatsku i ekološku krizu u Europi i svijetu

Uoči konferencije UN-a o klimatskim promjenama u prosincu u Madridu, Europski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Europi i svijetu.

Parlament (EP) u rezoluciji ističe kako bi se Europska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi COP25 trebala obvezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine, a zastupnici traže od Komisije da svi relevantni zakonski i proračunski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni sa ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1.5°C, izvijestio je Europski parlament.

U odvojenoj rezoluciji, EP je pozvao EU da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine, a europarlamentarci su također zatražili od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da u Europski zeleni plan uključi i 55 postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Zastupnici su istaknuli kako postojeći ciljevi za emisije u zračnom i pomorskom prometu nisu dovoljno ambiciozni za ostvarenje potrebnog smanjenja. Smatraju kako bi sve članice trebale uključiti emisije međunarodnog pomorskog i zračnog prometa u nacionalno utvrđene doprinose (NDC). Traže od Komisije prijedlog o uključivanju pomorske industrije u EU sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS).

EU članice trebale bi barem udvostručiti uplate u međunarodni Zeleni klimatski fond, istaknuto je u Europskom parlamentu.

EU države ulažu najviše javnog novca u financiranje klimatskih mjera, a EU proračun bi trebao u potpunosti biti usklađen s međunarodnim obvezama članica. Zastupnici su podsjetili na potrebu ispunjenja obećanje o usmjeravanju 100 milijardi američkih dolara godišnje u zemlje u razvoju za ublažavanje katastrofa izazvanih klimatskim promjenama.

„Europski parlament prihvatio je ambiciozna stajališta uoči Konferencije UN-a u Madridu. Zbog ekološke i klimatske krize, ključno je smanjiti naše emisije stakleničkih plinova za 55% do 2030. To je ujedno jasna i pravovremena poruka Komisiji nekoliko tjedana prije objave komunikacije na temu Zelenog plana“, rekao je Pascal Canfin (Renew Europe, Francuska), predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Rezolucija o proglašenju klimatske i ekološke krize prihvaćena je s  429 glasova za, 225 protiv i 19 suzdržanih. Europski parlament prihvatio je rezoluciju o COP25 s 430 za, 190 protiv i 34 suzdržanih.

Niz zemalja, predstavnici lokalne uprave i znanstvenici upozorili su kako je planet suočen s klimatskom krizom.

Europska komisija već je predložila cilj postizanja nulte emisije štetnih plinova do 2050. godine, ali u Europskom vijeću još uvijek nema podrške, zbog protivljenja Poljske, Mađarske i Češke.

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama održat će se u Madridu od 2. do 13. prosinca 2019. Izaslanstvo Europskog parlamenta predvođeno  Basom Eickhoutom (Zeleni, Nizozemska) sudjelovat će na konferenciji od 9. prosinca, stoji u priopćenju Europskog parlamenta. (Hina)

Foto: WMO

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI