Papa žali zbog europske podjele između individualnih prava i općeg dobra

Papa žali zbog europske podjele između individualnih prava i općeg dobra

Papa Franjo upozorio je u ponedjeljak u Slovačkoj na preveliku pozornost koja se pridaje individualnim pravima na štetu općeg dobra, usred jačanja nacionalizma i antiimigrantskog raspoloženja u istočnoj Europi.

Ovo je prvo putovanje 84-godišnjeg pape Franje od operacije debelog crijeva u srpnju i čini se da je u dobroj formi, piše Reuters. “Još uvijek živ”, našalio se Papa kada ga je reporter pitao kako se osjeća.

U prvom papinskom posjetu Slovačkoj od 2003., papa Franjo se vratio na temu koju je otvorio u nedjelju u Mađarskoj kad je rekao da bi nacije trebale izbjegavati sebični, obrambeni mentalitet, prisjećajući se komunističke prošlosti regije.

“U ovim zemljama je do prije samo nekoliko desetljeća jedini misaoni sustav (komunizam) gušio slobodu”, rekao je Papa.

Naglasio je da danas postoji drugi misaoni sustav koji “svodi napredak na profit a prava na individualne potrebe”.

Papa Franjo obratio se slovačkoj predsjednici Zuzani Čaputovoj i drugim dužnosnicima i diplomatima u vrtu predsjedničke palače.

“Bratstvo je potrebno za sve nužniji proces (europske) integracije”, dodao je Papa.

Čehoslovačka se raspala 1993. na nove dvije države, Češku i Slovačku, a slovačko i šire istočno europsko gospodarstvo otad je doživjelo procvat. Posljednjih godina međutim pokazuju snažan nacionalistički zazor prema sve više ilegalnih imigranata, najčešće muslimana s Bliskog istoka i Afganistana, naglašava Reuters.

Nezadovoljstvo istoka

Slovački susjedi, Mađarska i Poljska, sukobile su se s EU-om zbog migracija, reformi pravosuđa i ograničavanja medijskih sloboda.

Bruxelles je u rujnu rekao Poljskoj da osporavanje primata europskog prava nad nacionalnim zakonom blokira puštanje 57 milijardi eura za oporavak od posljedica pandemije covida-19.

Franjo je spomenuo Plan oporavka EU-a u ponedjeljak i rekao da se ljudi “nadaju gospodarskom napretku” koji bi taj plan trebao potaknuti.

Papa je više puta pozivao na europska rješenja migrantskih kriza i kritizirao vlade poput Mađarske koje nastoje odgovoriti na te krize jednostranim ili izolacionističkim akcijama.

Papa Franjo je u nedjelju u Budimpešti rekao da očuvanje duboko ukorijenjenog kršćanskog nasljeđa nacije ne isključuje stav dobrodošlice i brige za potrebite, u očitom odgovoru na stajalište nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana da bi useljavanje muslimana moglo uništiti baštinu te zemlje.

“Naš kršćanski pogled na druge odbija ih smatrati teretom ili problemom, već braćom i sestrama kojima treba pomoći i zaštititi ih”, rekao je Papa u ponedjeljak.

Papa Franjo se potom uputio na sastanak s biskupima i ostalim vjerskim vođama Slovačke. Nakon toga će posjetiti prihvatilište za siromašne i susresti se predstavnicima slovačke židovske zajednice. Vraća se u Rim u srijedu ujutro. (Hina)

Foto: Izvor/ Facebook/ Zuzana Čaputova

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI