Papa na uskrsnom bdijenju pozvao vjernike da ne gube nadu u pandemiji

Papa na uskrsnom bdijenju pozvao vjernike da ne gube nadu u pandemiji

Papa Franjo je u misi na Veliku subotu iz bazilike svetog Petra pozvao vjernike da ne gube nadu u krizi nastaloj zbog koronavirusa, unatoč svim porazima, zlu i nasilju te je rekao, da unatoč svakom trpljenju i smrti, Uskrsli živi i vodi povijest.

Unatoč svim porazima, zlu i nasilju, unatoč svakom trpljenju i smrti, Uskrsli živi i vodi povijest – istaknuo je papa Franjo sinoć, predvodeći s Katedre svetoga Petra svečano uskrsno bdijenje koje je počelo blagoslovom ognja i postupnim osvjetljenjem Bazilike svetoga Petra, dok je sudjelovanje vjernika, zbog pandemije, bilo ograničeno.

Papa je u propovijedi podsjetio da su žene nakon Isusovog ukopa mislile da će naći njegovo tijelo koje su željele pomazati, međutim, našle su prazan grob. Također je potaknuo da prihvatimo poziv uskrslog Gospodina i idemo u Galileju, kamo ide pred nama. Ići u Galileju prije svega znači početi iz početka – rekao je Papa i protumačio – Za učenike to znači vratiti se na mjesto gdje ih je Gospodin prvi put susreo i pozvao da ga slijede. To je mjesto prvog susreta i prve ljubavi. Iako su uvijek bili s njime, nisu ga u potpunosti razumjeli; pred križem su pobjegli i ostavili ga samoga.

Unatoč tom neuspjehu, Uskrsli im govori: Krenimo ponovo odakle smo započeli. Želim da opet, unatoč svim pogreškama i neuspjesima, budete sa mnom – rekao je Sveti Otac i primijetio – U toj Galileji doživljavamo svu divotu beskrajne Gospodinove ljubavi koja nam pokazuje nove putove unutar naših poraza. Uvijek je moguće krenuti iz početka, jer Bog je kadar, unatoč svim našim neuspjesima, u nama pokrenuti novi život. Svatko od nas poznaje ruševine svoga srca. Čak iz tih ruševina Bog može izgraditi umjetničko djelo; iz ruševina našega čovještva, Bog stvara novi život.

Bog uvijek ide ispred nas; u patnji, smrti i slavi uskrsnuća; u životu koji se mijenja i u nadi koja se ponovo rađa – rekao je papa Franjo i napomenuo – U ovim nas mračnim mjesecima pandemije poziva da krenemo iz početka i nikada ne gubimo nadu. Ići u Galileju također znači ići novim putovima, u suprotnom smjeru od groba. Mnogi vjeru žive kao uspomenu, kao da Isus pripada prošlosti, kao da je prijatelj iz daleke mladosti, kao da je vjera nešto što se dogodilo davno, dok smo kao djeca pohađali vjeronauk. To je vjera običaja, prošlosti, dobrih uspomena iz djetinjstva koja nas više ne dotiče i ne propitkuje.

Međutim, ići u Galileju znači oživjeti vjeru kako bi svaki dan pokretala naš hod i obnavljala divljenje prvoga susreta – rekao je Papa i nastavio – Tada trebamo imati povjerenja, ne misleći da sve znamo, nego ponizno dopustiti da nas Gospodin iznenađuje. U Galileju idemo otkriti da je Gospodin živ, da nas uvijek iznenađuje i nikada to ne prestaje činiti. To je uskrsna poruka: vjera nije repertoar iz prošlosti, Isus nije zastario, živ je ovdje i sada. S nama je svaki dan, u situacijama koje proživljavamo, u našim kušnjama i snovima; otvara nam nove mogućnosti, potiče nas da idemo protiv struje i da mu se s divljenjem otvaramo iako nam sve izgleda izgubljeno.

Ako u sebi još uvijek nosite tamu, otvorite se, ne bojte se, Krist je uskrsnuo, pred vama ide u Galileju! Vaša očekivanja neće ostati neostvarena, suze će vaše biti obrisane, nada će pobijediti strahove, jer Gospodin uvijek ide ispred vas, s njim život uvijek ponovo počinje – zaključio je na kraju Sveti Otac.

Izvor/ Vatican News/ Amedeo Lomonaco, Ivica Hadaš/ Foto: (Vatican Media)

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI