PAPA FRANJO: Rat u Ukrajini je “besmislen masakr”

PAPA FRANJO: Rat u Ukrajini je “besmislen masakr”

Papa Franjo je u svom tjednom nedjeljnom obraćanju i blagoslovu rat u Ukrajini nazvao “besmislenim masakrom, gdje se pustoš i zvjerstva ponavljaju svaki dan”.

“Molim sve aktere međunarodne zajednice da ulože istinski napor kako bi prekinuli ovaj odvratni rat”, rekao je poglavar Katoličke crkve okupljenima na Trgu Svetog Petra nakon svoje molitve Anđeo.

“Ovog tjedna projektili i bombe pogodili su civile, starije osobe, djecu i trudne majke”, rekao je papa Franjo, dodajući da je posjetio ozlijeđenu djecu liječenu u Rimu. Jednom od njih nedostaje ruka, drugom je ranjena u glavu, nevina djeca, rekao je Papa.

“Ostanimo blizu ovog napaćenog naroda, zagrlimo ga s ljubavlju i konkretnim zalaganjem i molitvom i molim vas da se ne navikavate na rat i nasilje”, dodao je.

Papa Franjo pozvao je “sve vjernike i svaku zajednicu” da mu se pridruže 25. ožujka, na dan kršćanske Navještenja, “u izvršenju svečanog čina posvete čovječanstva, posebno Rusije i Ukrajine”.

“Sve je to nehumano, dapače i svetogrđe jer se kosi sa svetošću ljudskog života. Pogotovo protiv bespomoćnog ljudskog života koji se mora poštivati ​​i štititi, a ne eliminirati i koji je ispred svake strategije, ne zaboravimo, okrutan je, neljudski i svetogrđe”, zaključio je.

Najmanje 1,5 milijuna djece postalo je izbjeglicama ruske ničim izazvane invazije na Ukrajinu, rekao je glasnogovornik UNICEF-a Joe English za CNN u nedjelju.

Još 3,3 milijuna maloljetnika trenutno je raseljeno unutar zemlje.

Svako od njih je pojedinačno dijete čiji je život rastrgan, čiji je svijet okrenut naglavačke”.

Najmanje 150 djece je ubijeno, a 160 ozlijeđeno od ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, prema agenciji UN-a.

Izvor/ CNN/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI