PAO LANAC IZ LATINSKE AMERIKE! (VIDEO) Policija i Uskok razbili dvije skupine švercera kokaina

PAO LANAC IZ LATINSKE AMERIKE! (VIDEO) Policija i Uskok razbili dvije skupine švercera kokaina

HRVATSKA Policija i Uskok u srijedu su uz pomoć pribavljenih informacija putem međunarodne suradnje s više država te s Eurojustom i Europolom krenuli u novu fazu razbijanja krijumčarskog lanca kokaina koji je iz Latinske Amerike stizao u Hrvatsku i druge europske zemlje.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te uz potporu EUROPOL-a proveli su finalizaciju kriminalističkog istraživanja međunarodnog karaktera. Kriminalističko istraživanje usmjereno je na kriminalne skupine iz domene organiziranog kriminaliteta čije se članove sumnjiči za počinjenje najtežih kaznenih djela”, izvjestio je MUP.

Policija je priopćila kako je u srijedu uhitila 10 osoba te da su se dokazne radnje provodile na području više policijskih uprava i da je u akciji sudjelovalo stotinjak policajaca kriminalističke i interventne policije.

“Tijekom jučerašnjeg dana uhićeno je deset osoba, dok su se dokazne radnje provodile na području više policijskih uprava. U akciji je sudjelovalo stotinjak policijskih službenika kriminalističke i interventne policije. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je osumnjičene osobe predala pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, stoji u priopćenju.

U Hrvatskoj i u inozemstvu uhićeno je desetak osoba, među njima i stranih državljana, a riječ o proširenju istrage lanjske zapljene u luci Ploče 56 kilograma kokaina iz Ekvadora. Na meti istražitelja kao glavni osumnjičenik, je 51-godišnji Petar Ćosić zvani Šarac koji je služio kaznu zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina iz Brazila. Među osumnjičenima je i propali zagrebački poduzetnik Oliver Čokara koji služi kaznu od 6,5 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina kroz luku Ploče, prenosi N1.

Akcija policije i Uskoka rezultat su lanjske zapljene u luci Ploče 56 kilograma kokaina iz Ekvadora, koji je nepoznata osoba sakrila iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je tvrtka Frigo Bonsai uvozila banane. Istražitelji su do inkriminirajućih dokaza navodno došli zahvaljujući aplikaciji za dešifriranje poruka Sky koju su im dostavile američke kolege, prenosi Hina.

Uskok je pokrenuo istragu protiv 14 hrvatskih državljana koje sumnjiči za šverc više stotina kilograma kokaina, preprodaju oružja i krijumčarenje stranaca. Tužiteljstvo je izvijestio da je razbijena i druga skupina švercera južnoameričkog kokaina kojeg su prodavali za 30.000 eura po kilogramu. Uskok ističe da će sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora za članove obje skupine krijumčara.

Izvor/ MUP/ N1/ Hina/ Foto: MUP/ VIDEO: MUP TV

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI