PANDEMIJA U srijedu 18 zaraženih koronavirusom, ukupno 87 u Hrvatskoj, od ponoći nove mjere

PANDEMIJA U srijedu 18 zaraženih koronavirusom, ukupno 87 u Hrvatskoj, od ponoći nove mjere

U Hrvatskoj je u srijedu zabilježeno 18 novih pozitivnih bolesnika na koronavirus, uključujući i prvi slučaj u Dalmaciji, Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je od ponoći obustavu rada svih djelatnosti koje nisu nužne, a premijer je pozvao na solidarnost i jedinstvo nacije.

Nakon što je Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio veće ovlasti kako bi se, zbog epidemije koronavirusa, ubrzala protočnost djelovanja sustava i osigurala socijalna distanciranost, voditelj stožera Davor Božinović najavio je nove mjere usmjerene prema strožem socijalnom distanciranju.

Od ponoći se u Hrvatskoj otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice, od sauna i muzeja do knjižnica, teretana i plesnih škola, rekao je Božinović.

Zatvorit će se i sve trgovine, osim prehrambenih, dostave hrane, pekarni i ljekarni.

Premijer predstavio gospodarske mjere

Premijer Andrej Plenković pozvao je u srijedu iz Hrvatskog sabora na kojem je predstavio paket mjera za pomoć gospodarstvu na solidarnost i jedinstvo nacije u vrijeme pandemije koronavirusa. “Ako ne budemo jedinstveni, imat ćemo većih problema i veću štetu“, naglasio je Plenković.

Poručio je da od gospodarskih subjekata i poslodavaca očekuje da razumiju trenutak u kojem se zemlja nalazi i kao zajednički cilj prepoznaju očuvanje radnih mjesta.

Paket mjera pomoći vrijedan više od 30 milijardi kuna predstavio je u Saboru, naglašavajući da u “velikoj bitci za zdravlje” ne smijemo ostaviti po strani borbu za svako radno mjesto.

Prvi slučaj zaraze u Dalmaciji

Broj zaraženih u srijedu se popeo na 87, ujutro je objavljeno da je potvrđeno 12 novih slučajeva i kasno poslijepodne još šest novih. Među zaraženima je i devetoro liječnika, od kojih su tri slučaja potvrđena danas.

Koronavirus prvi put pojavio se u Dalmaciji, a riječ je o djevojci sa zadarskog područja koja se sa sestrom nedavno preko Dubaija vratila iz Zanzibara, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Zadarske županije. “Oboljela djevojka bila je savjesna pa je s članovima obitelji bila u samoizolaciji”, rekao je Željko Čulina, ravnatelj zadarske Opće bolnice u kojoj je oboljela hospitalizirana.

U Istri, gdje je dosad zabilježeno 11 zaraženih noćas je umro 70-godišnji muškarac iz Brtonigle koji se nalazio u samoizolaciji, no po riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo istarske županije Aleksandra Stojanovića znat će se li smrt uslijedila zbog koronavirusa kada dođu nalazi.

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je potvrdio da je osoba koja je umrla u Istri bila u samoizolaciji, ali nije imala značajnije simptome ni značajniju temperaturu pa nije izvjesno da je umrla od posljedica korona infekcije, no, ogradio se jer su to, rekao je, informacije od prije nekoliko sati.

Beroš je Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku predočio mjere strategije koju provode i ustvrdio da rezultati pokazuju da su mjere bile dobro promišljene, u pravom trenutku aktivirane i do sada su polučile određene rezultate.

Bolnicama su, kazao je, dali jasnu uputu da se hladni program smanji, hitna medicinska djelatnost neometano odvija i jasno uputili da sve onkološke bolesti i nadalje moraju biti tretirane na isti način.

Hrvatska je ušla  u treći dan nastave na daljinu

Hrvatska je ušla u treći dan nastave na daljinu i po riječima ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak sve se odvija po planu iako su još potrebni disciplina, strpljenje i suradnja. Radili smo pripreme dva tjedna danonoćno, napomenula je Divjak.

Hrvatski crveni križ pozvao je starije i nemoćne da mu se jave radi dostave, napomenuvši da svojim dostavama potrepština starijim i nemoćnim osobama pokrivaju područje cijele Hrvatske. Stariji koji nisu od prije obuhvaćeni u njegov sustav pomoći, Crveni križ je pozvao da nazovu najbliži ured.

HCK je  izradio upute za davatelje i primatelje pomoći i siguran način obilaska u kojima ističe da kontakt ne smije biti blizak, odnosno da udaljenost mora biti najmanje dva metra, razgovor ne smije trajati više od pet minuta, ambalaža se mora baciti, dezinficirati i ruke oprati.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je u Saboru na rigoroznije mjere za spas gospodarstva od posljedica epidemije koronavirusa, ali i rigoroznije mjere sprečavanja širenja zaraze.

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro poručio je u srijedu kako Vladin prijedlog odgoda plaćanja nije rješenje, već treba uložiti u hrvatskog seljaka, radnika i poduzetnika.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u srijedu da je aktiviran telefonski broj 113 na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezano uz koronavirus, a na njihove upite će svakodnevno odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI