PANDEMIJA: Njemačka bilježi 11.000 zaraženih koronavirusom, od jučer 2.800 novih slučajeva

PANDEMIJA: Njemačka bilježi 11.000 zaraženih koronavirusom, od jučer 2.800 novih slučajeva

U Njemačkoj je u četvrtak zabilježeno 11 tisuća zaraženih koronavirusom, što je 2.800 slučajeva više nego jučer, objavio je Institut Robert Koch, koji navodi da je do sada u toj zemlji zabilježeno 20 slučajeva smrti od koronavirusa.

“To je 2.800 više nego jučer”, rekao je, objavljujući da je broj zaraženih dosegao 11 tisuća, direktor Instituta, na koji se u donošenju mjera oslanja njemačka savezna vlada.

U međuvremenu je zabilježeno 20 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Premijer savezne zemlje Bavarske Markus Soeder ne isključuje potpunu blokadu javnog života u svojoj saveznoj pokrajini.

“Ovo je veliki test za sve nas. Ako se ne budemo držali trenutnih mjera morat ćemo razmisliti o njihovu postroženju”, rekao je Soeder.

U Njemačkoj, za razliku od mnogih zemalja u susjedstvu, poput Francuske ili Belgije, na vlada potpuna zabrana izlaska. Od srijede su zatvorene sve trgovine koje ne služe osnovnoj opskrbi građana.

Od jučer je na snazi i zabrana ulaska građana zemalja Europske unije. Stranci smiju sletjeti na neku od njemačkih zračnih luka samo ako nastavljaju putovanje prema svom konačnom odredištu.

Paket od 50 milijardi eura malim poduzetnicima

Njemačka vlada je u četvrtak donijela paket mjera pomoći malim poduzetnicima u vrijednosti od 50 milijardi eura,

“Mali poduzetnici i freelanceri su posebno pogođeni ovom krizom i zato im želimo što prije pomoći”, rekao je u četvrtak, nakon sastanka tzv. korona kabineta savezne vlade, ministar gospodarstva Peter Altmaier za javni servis Deutschlandfunk.

Vlada je predvidjela jedan dio sredstava izdvojiti za direktnu pomoć, a jedan za kredite kako bi mali poduzetnici financijski izdržali razdoblje do normalizacije situacije.

Pomoć nije namijenjena samo djelatnicima u sektoru kulture, poput fotografa, umjetnika ili glazbenika, nego i samostalnim poduzetnicima iz drugih sektora, poput njegovatelja ili prevoditelja.

Spiegel Online javlja kako se uvođenjem ove mjere vlada definitivno oprostila od cilja neutralnog proračuna ove godine, bez deficita ili suficita, te kako će nakon nekoliko godina biti potrebna nova zaduženja. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI