PANDEMIJA U Hrvatskoj 12 novih pozitivnih na koronavirus, ukupno 81 zaraženih među kojima i osmero liječnika

PANDEMIJA U Hrvatskoj 12 novih pozitivnih na koronavirus, ukupno 81 zaraženih među kojima i osmero liječnika

U Hrvatskoj je 12 novih pozitivnih bolesnika na koronavirus te ih je sada ukupno 81 među kojima je i osmero liječnika, izvijestio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Među zaraženima je osmero liječnika, no epidemiološka situacija je pod kontrolom. Epidemiolozi su na terenu, izoliraju se kontakti i rade brisevi, a za to treba vremena, rečeno je.

Unatoč tome, kazao je Beroš, sustav je dobro organiziran i u svakom je trenutku moguća preraspodjela liječnika, medicinskih sestara i drugog zdravstvenog osoblja kako bi se osiguralo primjereno obavljanje zdravstvene djelatnosti. Također, zbog koronavirusa nije dovedeno u pitanje zbirnjavanje bilo kakvih hitnih i kroničnih stanja u zdravstvenim ustanovama.

“Naše pripreme za 3. fazu su adekvatne. Jutros sam se čuo s ravnateljima bolnica u Splitu, Osijeku i Rijeci. Svi su ono što smo im naložili shvatili ozbiljno”, rekao je ministar.

Istaknuo je da epidemiološka situacija u Europi nije dobra jer zemlje bilježe porast oboljelih i umrlih. Za Hrvatsku je bitno, ističe Beroš, da je svih 24 testiranja na istoku zemlje negativno, što znači da epidemiološka struka odradila sjajan posao. Dosad je ukupno testirano 1205 uzoraka.

Beroš je rekao kako zasad nema teže oboljelih osoba, ali je sve spremno za njihovo zbrinjavanje “Klinika za infektivne bolesti ima određeni broj respiratora, dosad nije ni jedan upotrijebljen. U početku će takvi bolesnici ići u Kliniku za infektivne bolesti, a kad potrebe narastu imamo spemne opcije B i C” rekao je Beroš.

Apelirao je na građane da ne kupuju tzv. brze testove na koronavirus koji su se pojavili zbog njihove upitne vrijednosti, jer su kontraproduktivni, već da postupaju po preporukama struke i u slučaju simptoma jave svom liječniku ili epidemiologu.

Beroš smatra da s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju nema prepreke da ljudi putuju slobodno, a ako se pojavi novo žarište onda ćemo preporučiti da se ne putuje iz tih područja.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako su svi bolesnici s koronavirusom lakši slučajevi te da nema dokazanih teških slučajeva. Također je navela kako su svi liječnici iz njezine klinike, koji su testirani zbog kontakta s zaraženim liječnikom s Rebra, negativni na koronavirus.

Od danas call centar 113 za informiranje o koronavirusu

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) od danas s radom počinje novi pozivni centar na kojem građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, a broj je 113. Građanima će, pozivom na taj broj, od 7 do 22 sata svaki dan na upite odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci, najavio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Kazao je kako policija i sanitarna inspekcija vrijedno rade svoj posao vezano uz samoizolaciju. Dosad smo imali  779 prijava građana, a u 132 slučaja su građani ulovljeni da se ne pridržavaju te mjere, rekao je Capak.

Ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa (HCK) Robert Markt rekao je kako su radi koordinacije sustava dostave temeljnih namirnica i lijekova starijim osobama izradili upute za siguran način primanja i dostave pomoći što podrazumijeva međusobnu udaljenost od dva metra, razgovor do 5 minuta, bez direktnog kontakta, dezinfekciju i pranje ruku.

Rekao je kako će se akcije dobrovoljnog darivanja krvi nastaviti ali su poduzete mjere zaštite, a svi darivatelji mogu se o akcijama informirati u društvima Crvenog križa. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI