Pandemija koronavirusa: U jednom danu u svijetu preko 20.000 novih zaraženih

Pandemija koronavirusa: U jednom danu u svijetu preko 20.000 novih zaraženih

Više od 20 tisuća ljudi zarazilo se koronavirusom u posljednja 24 sata u svijetu, prve slučajeve potvrdile su još četiri zemlje, a dosad se oporavilo oko 86.000 ljudi.

U svijetu je gotovo 219 tisuća ljudi zaraženo koronavirusom, a umrlo ih je nešto manje od devet tisuća.

U posljednja 24 sata globalno je bilo više od 20 tisuća novih slučajeva zaraze, pet tisuća više nego što je Kina zabilježila na vrhuncu epidemije u Wuhanu.

Gotovo 40 posto zaraženih se oporavilo, njih 86.000, uključujući više od 70.000 kineskih pacijenata koji su oboljeli na vrhuncu epidemije u Kini sredinom veljače.

U Italiji je s današnjim danom broj zaraženih premašio 35 tisuća, Njemačka, Iran i Španjolska imaju ih više od 12 tisuća. Još 12 zemalja bilježi između 1.000 i 10.000 slučajeva.

Koronavirus stigao u još četiri zemlje 

U Rusiji je preminula 79-godišnja žena što je prvi smrtni slučaj u toj zemlji u kojoj je zasad 147 zaraženih, mnogo manje nego u nekim drugim europskim zemljama.

Jamajka, Kuba i Kostarika u srijedu su potvrdile prve smrtne slučajeve. Salvador, Fidži, Nova Kaledonija i Mauricijus nova su područja do kojih je dospio koronavirus.

Tirol u karanteni

U Velikoj Britaniji u kojoj premijer Boris Johnson još razmatra oštrije mjere u borbi protiv koronavirusa zatvara se londonski metro.

Austrijska pokrajina Tirol s 279 općina od  četvrtka je u potpunoj samoproglašenoj karanteni kako bi obuzdala širenje zaraze koronavirusa, koja je u Austriji u stalnom uzlazu od srijede kada  je broj inficiranih porastao na 1843 zaražena slučaja.

“Tirol je sam proglasio karantenu za svih 279 općina kao daljnju mjeru u sprječavanju širenja Covida-19”, rekao je njegov zemaljski poglavar Günther Platter.

U Tirol smiju otputovati samo osobe koje ondje žive ili rade. Zabranjeni su posjeti susjednim mjestima osim ako se ide na posao ili u nabavu lijekova i hrane.

U Tirolu su zabilježni prvi slučajevi koronavirusa  u Austriji  (25. siječnja) i najviše zaraženih (437).

Europska središnja banka najavila je u srijedu otkup obveznice u vrijednosti 750 milijardi eura, 120 milijardi najavila je još prošlog tjedna, a 20 milijardi mjesečno banka već unosi u sustav. Ukupno je riječ o 1,1 bilijuna eura.

Odluka o otkupu obveznica dogovorena je telefonskim razgovorom članova Odbora ECB-a u srijedu navečer kao odgovor na kritike da ECB nije pripremio dovoljno mjera za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa.  (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI