Ministar Davor Božinović: Dječak ozlijeđen u policijskoj akciji u Srbu stabilno i izvan životne opasnosti

Ministar Davor Božinović: Dječak ozlijeđen u policijskoj akciji u Srbu stabilno i izvan životne opasnosti

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (HDZ) rekao je u nedjelju kako je stabilno i izvan životne opasnosti dječak ozlijeđen u policijskog akciji zaustavljanja kombija s ilegalnim migrantima kod Srba.

Ministar je izrazio žaljenje zbog stradavanja dvoje djece, no opetuje kako je bila riječ o tome da su bili ugroženi životi policijskih službenika. “Većina situacija rješava se bez uporabe vatrenog oružja, no ne i kada je ugrožen nečiji život”, rekao je Božinović.

“Čak i da su na cesti bili postavljeni ježevi to bi pomoglo, jer je vozač kombija sišao s ceste i išao na policijsku službenicu, doveo je u opasnost njezin život”, rekao je ministar, objašnjavajući da policijski službenici nisu znali da je u stražnjem dijelu kombija 29 osoba. “Nitko nije znao sa sigurnošću što vozi u prtljažniku, mogao je biti eksploziv, zamislite što bi se dogodilo u Zagrebu ili nekom drugom gradu da je to bio slučaj”, dodao je ministar.

Božinović ističe kako hrvatska policija može kontrolirati eventualnu eskalaciju dolaska migranata, kako se na razini Europe Hrvatsku percipira kao država koja je u stanju kontrolirati vlastite granice i ima humani pristup. “Naša zadaća je prije svega zaštita hrvatskih granica i od toga nećemo odstupiti”, naglasio je.

Komentirao je i navode obitelji djevojčice Madine Hussiny, poginule u studenom prošle godine na hrvatsko-srpskoj granici, da su smješteni u zatvorskim uvjetima, u Tranzitnom centru u Tovarniku.”Nikako da se u medijima probije podatak da se taj tragični događaj dogodio u Srbiji, srpska policija i odvjetništvo su napravili očevid”, rekao je ministar Božinović, objasnivši da je centar u koji je obitelj smještena namijenjen za slučajeve u kojima se migrantima ne može utvrditi identitet.

Po njegovim riječima, obitelji, koju čine otac, dvije supruge i jedanaestero djece, već je u nekoliko zemalja odbijen azil, a prijavljivali su se pod različitim identitetima. Iz humanitarnih razloga oni će biti prebačeni iz tog centra, vjerojatno u Kutinu i to je, napomenuo je, pitanje dana.

Izvor/Dnevnik.hr/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI