Hoće li Američki Kongres otvoriti istragu o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj?

Hoće li Američki Kongres otvoriti istragu o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj?

Mnoge portale preplavila je vijest da su američki dužnosnici i članovi analitičkih centara potpisali i poslali pismo članovima američkog Kongresa te Ministarstvu pravde u kojem traže otvaranje istrage o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj. O čemu je zapravo riječ? Amerikanci smatraju da se iza toga krije korupcija teška milijardu dolara. Izrael je naime te avione dobio besplatno u okviru programa Peace Marble.

Među potpisnicima pisma su zastupnik u Senatu američke savezne države Virginije, nekadašnji vojni tužitelj i načelnik odjela za krivično pravo američke vojske Dick Black, član zastupničkog doma savezne države Virginije David LaRock te istaknuti članovi američke think-tank skupine International Leaders Summit Nataša Srdoč, dr. Sampat S. Shivangi, Chris Edmonds i Joel Anand Samy.

Planirana prodaja borbenih aviona opremljenih izraelskim dijelovima i tehnologijom čeka odobrenje američkog Kongresa do kraja prosinca ove godine.

No, u pismu se traži pokretanje istrage kako bi se utvrdilo ima li elemenata korupcije te da li ova transakcija ugrožava američku vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost te obrambene ciljeve NATO-a. Inzistiranjem pak na transparentnosti i poštovanju pravila u vojnoj nabavi članici NATO-a jamče se najbolji rezultati za obranu cijelog Saveza.

Čini se da Hrvatska kupuje 30 godina stare zrakoplove samo kako bi ih mogla održavati i popravljati, što koristi naizgled koruptivnoj hrvatskoj vladi. Netransparentni hrvatski tender treba istražiti zbog korupcije i sukoba interesa. Hrvatska je 2009. postala članica NATO-a unatoč dokazima o korupciji na visokoj razini te neispunjavanja kriterija vladavine prava iz NATO-ove povelje.

Koruptivna praksa u Hrvatskoj povećava nestabilnost u NATO savezu, narušava njegove obrambene mogućnosti i vodi u buduće pronevjere i rasipništvo”, rekla je Nataša Srdoč, suosnivačica International Leaders Summita.

“Čini se da Hrvatska kupuje 30 godina stare zrakoplove samo kako bi ih mogla održavati i popravljati, što koristi koruptivnoj hrvatskoj vladi. Netransparentni hrvatski tender treba istražiti zbog korupcije i sukoba interesa. Hrvatska je 2009. postala članica NATO-a unatoč dokazima o korupciji na visokoj razini te neispunjavanja kriterija vladavine prava iz NATO-ove povelje.

Koruptivna praksa u Hrvatskoj povećava nestabilnost u NATO savezu, narušava njegove obrambene mogućnosti i vodi u buduće pronevjere i rasipništvo”, rekla je Nataša Srdoč, suosnivačica International Leaders Summita.

Hrvatska je za obranu 2015. godine izdvajala 1,4 posto BDP-a, što je ispod kriterija od 2 posto, koliko traži NATO. Istodobno, korumpirani hrvatski političari i njihovi kriminalni partneri u razdoblju od 2004. do 2015. kroz razne su kriminalne aktivnosti, korupciju i izbjegavanje poreza, iznijeli iz zemlje 35 milijardi dolara, odnosno 73 posto BDP-a iz 2015. Hrvatska leži na balkanskoj heroinskoj ruti koja godišnje nosi prihod od 28 milijardi dolara. Tim se novcem financiraju Al Kaida, Hezbollah i Islamska država. Postojanje organiziranog kriminala i političke korupcije u Hrvatskoj štetno je po SAD, Izrael i zapadnoeuropske članice NATO-a, navodi se u priopćenju za javnost International Leaders Summita.

Autor/Totalno.hr/Foto/U.S. Embassy

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI