Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice Grabar-Kitarović posvećen službama za spašavanje

Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice Grabar-Kitarović posvećen službama za spašavanje

Na važnost službi za spašavanje u subotu je u sklopu Dana otvorenih vrata u svojemu Uredu ukazala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske gorske službe spašavanja tom su prilikom prikazali građanima vježbu spašavanja, dok su Hrvatski crveni križ, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba izložili opremu i prijevozna sredstva.

Tema je Dana otvorenih vrata bila “Službe za spašavanje – uvijek uz nas kad je najteže“, a predsjednica je istaknula kako su djelatnici službi za spašavanje posebno vrijedna skupina ljudi koja svaki dan uz velike napore i osobni rizik spašava ljude i imovinu u raznim nesrećama.

Uputivši im zahvalu na svakodnevnoj pomoći koju pružaju ljudima, a također i na pomoći u pripremama za Dan otvorenih vrata, predsjednica je rekla kako demonstracijom u Uredu žele pokazati koliko cijene ulogu ovih ljudi, koji su često jedina nada i spas za unesrećene.

“Kada se dogodi nesreća, prvo pomislimo na vatrogasce, bolničare i liječnike, spasitelje iz HGSS-a, pa je primjereno da ih se sjetimo i u trenucima kada nam njihova pomoć, srećom, nije potrebna”, rekla je.

Zahvaljujući prvenstveno naporima službi spašavanja i Hrvatske vojske, prošlogodišnji “neuobičajno velik broj prirodnih nepogoda”, poput velikih požara u priobalju, a odmah zatim i poplava, protekao je bez ljudskih žrtava, istaknula je predsjednica.

“To pokazuje njihovu važnost za naše cjelokupno društvo, za osjećaj da živimo u sigurnosti”, poručila je.

Tijekom boravka na Pantovčaku četiristotinjak građana, najvećim djelom mladih i djece, mogli su vidjeti kako izgleda iskakanje padobranca Hrvatske vojske na nepristupačnom terenu radi identifikacije ozlijeđene ili izgubljene osobe te pružanje prve pomoći, kao i tehnike izvlačenja ozlijeđenih te evakuiranja osoba iz opasnih situacija.

Pripadnici HGSS-a demonstrirali su kako se spušta na nepristupačnim terenima prilikom spašavanja, a vatrogasci i djelatnici Hitne pomoći prikazali su opremu i objasnili što je sve potrebno znati i napraviti kako bi se u što kraćem roku pomoglo ozlijeđenoj osobi u izvanrednim situacijama. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI