ZAGREB-BUKOVAC : “Otvaranje parka Oca Vjenceslava Miheteca”

ZAGREB-BUKOVAC : “Otvaranje parka Oca Vjenceslava Miheteca”

U ponedjeljak 12. veljače bit će tri godine od smrti o. Vjenceslava Miheteca. Prošle godine bilo je svečano otkrivanje spomenika u IX. Bukovačkom ogranku. A ove godine 11. veljače u nedjelju, na istom mjestu u 14.30 bit će svečani program imenovanja parka koji se tamo nalazi u PARK O. VJENCESLAVA MIHETECA.

U navedeno vrijeme započet će prigodni program i iza toga zajedničko druženje.

O.Vjenceslav rođen je u Zagrebu, 22. rujna 1945. u obitelji s petero djece. Osmogodišnju školu pohađa u Zagrebu (Jordanovac) do 1960. godine, kao i srednju Učiteljsku školu do 1965. Po završetku škole djeluje kao nastavnik. Potom upisuje Studij književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kojega napušta i poslije odsluženja vojnog roka ulazi u karmelićanski novicijat u Somboru 8. ožujka 1969. Prve zavjete položio je 9. ožujka 1970. u Somboru, a svečane 10. studenoga 1974. Studij nastavlja na Teološkom fakultetu u Zagrebu, i na Papinskom učilištu “Teresianum” u Rimu. Za đakona je zaređen 14. prosinca 1974, a za prezbitera 29. lipnja 1975.

Svećeničko služenje vrši najviše u Zagrebu (Remete), zatim u Somboru, Hrvatskom Leskovcu i Krku. Održavao je brojne tečajeve duhovnih vježbi i obnova redovničkim zajednicama i svećenicima, pučke misije u župama i kateheze mladima.

U Karmelskoj zajednici ponajviše je služio u odgoju podmlatka, i to kao prefekt sjemeništa i magistar klerika te kao ispovijednik i duhovnik. Potom, tijekom devet godina vršio je službu župnika u Svetištu Majke Božje Remetske. Bio je kroz dva mandata provincijalom Hrvatske karmelske provincije, predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i, u četiri mandata, poglavarom samostana Majke Božje Remetske. Tijekom jednoga mandata bio je samostanski poglavar i u Krku. Vršio je dužnost provincijskog i samostanskog asistenta za Karmelski svjetovni red te bio župnikom in solidum i upraviteljem svetišta Majke Božje u Remetama. Obnašao je i službu ispovjednika u više samostana klauzurnih Karmelićanki.

Od 1994. do 2012., tj. do ukinuća emisije „Hvaljen Isus i Marija“, uređivao je istu emisiju na Radio Sljemenu, a tekstovi tih emisija sabrani su i objavljeni u dvije knjige.

Preminuo je, 12. veljače 2015. u 14 sati u zagrebačkom KBC-u,okrijepljen svetim Sakramentima.

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI