Hrvatska policija preuzela dva vozila za otkrivanje radioaktivnog materijala – Božinović: “najsofisticiranija oprema koju vlada SAD-a daje svojim strateškim partnerima”

Hrvatska policija preuzela dva vozila za otkrivanje radioaktivnog materijala – Božinović: “najsofisticiranija oprema koju vlada SAD-a daje svojim strateškim partnerima”

Hrvatska policija u srijedu je od Sjedinjenih Američkih Država preuzela dva vozila – mobilna laboratorija u kojima će se ispitivati prisutnost radioaktivnog ili nuklearnog materijala. Pregovori za opremanje hrvatske policije HAZMAT (Hazardous Materials) opremom i edukaciju timova započeli su u veljači 2018. godine.

Današnjoj primopredaji prethodilo je potpisivanje Uvjeta donacije ove specijalizirane opreme 12. lipnja, koje je u ime Ministarstva unutarnjih poslova s veleposlanikom SAD-a u RH, Nj. E. W. Robertom Kohorstom, potpisao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Uz donaciju, kako je pojasnio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ide i obuka hrvatskih stručnjaka, ali i trogodišnje održavanje doniranih vozila i opreme.

“Za nas je ovo vrlo vrijedna oprema, ne samo zbog cijene već i stoga jer se radi o najsofisticiranijoj opremi koju vlada SAD-a daje svojim strateškim partnerima”,  kazao je Božinović.

Dodao je i da je posebno zadovoljan brzinom suradnje između dviju zemalja koja uzima maha kada je u pitanju sigurnost.

Donirana vozila, ističu u MUP-u, bit će raspoređena u Protueksplozijske službe zagrebačke i splitsko-dalmatinske policijske uprave.

Potpisnik donacije vrijedne gotovo pola milijuna dolara s američke strane bio je zamjenik ravnatelja Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost Brent Park.

Zamjenik ravnatelja američke Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost Brent Park naglasio je kako rade na stvaranju globalne mreže partnera kako bi se detektirala prisutnost radioaktivnog i nuklearnog materijala i na taj način održala sigurnost u svijetu. Kazao je i da je Hrvatska jedan od najsposobnijih članova tog kluba.

Događaju su prisustvovali dužnosnici hrvatskog MUP-a i policije, državna tajnica za europske i međunarodne poslove Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras, zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, voditelj Službe terorizma Krešimir Mamić.

U MUP-u ističu da je ovo treća donacija SAD-a u posljednjih deset mjeseci.

Autor/ Totalno.hr/Hina/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI