MUP: Osumnjičen 61-godišnjak za ratni zločin u Dardi

MUP: Osumnjičen 61-godišnjak za ratni zločin u Dardi

Zbog sumnje da tijekom 1991. i 1992. u Dardi nije spriječio ubojstva petorice hrvatskih civila i jednog policajca niti sankcionirao počinitelje, policija je osječkom Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) kazneno prijavila 61-godišnjeg V.B, dvojnog državljanina Hrvatske i Srbije, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

MUP je na svojim internetskim stranicama objavio da su PU osječko-baranjska i ŽDO kriminalističkim istraživanjem utvrdili sumnju da je V.B., kao komandir Stanice milicije u tada privremeno okupiranom baranjskom mjestu Dardi, od rujna 1991. do ožujka 1992. imao stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe.

Osumnjičen je da je propustio voditi dužnu skrb o osobama koje su pripadnici milicije u Dardi protupravno lišili slobode i zarobili, mučili te na kraju ubili, ili postoji osnovana sumnja da su ubijeni.

Pritom osumnjičeni nije poduzeo radnje u sprječavanju ili sankcioniranju neposrednih počinitelja ubojstva petorice hrvatskih civila – Đure Lalića, Zdravka Gerenčira, Zvonka Fučeca, Ilije Lukača i Josipa Banića te pripadnika Specijalne jedinice policije PU osječko-baranjske Franje Majsana.

Posmrtni ostaci Đure Lalića i Josipa Banića ekshumirani su na grobljima u Belom Manastiru i Dardi 15. travnja 1998. i 4. studenoga 1999. godine, a obdukcijom je utvrđeno da su obojica preminula nasilnom smrću.

Posmrtni ostaci Zdravka Gerenčira, Zvonka Fučeca, Ilije Lukača i Franje Majsana još uvijek nisu pronađeni i oni se vode kao nestale osobe tijekom Domovinskog rata.

Zbog sumnje da je počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika policija je 17. listopada osječkom Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv ovog osumnjičenika, kažu u MUP-u. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI