EU snažno osuđuje napad nervnim otrovom u Engleskoj

EU snažno osuđuje napad nervnim otrovom u Engleskoj

Europska unija oštro je osudila napad na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju u Salisburyju u Engleskoj i iznimno ozbiljno uzima procjenu britanske vlade da je Ruska Federacija vrlo vjerojatno odgovorna za napad, kaže se u zajedničkoj izjavi koju su u ponedjeljak u Bruxellesu prihvatili ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

“Europska unija snažno osuđuje napad na Sergeja i Juliju Skripal u Salisburyju, 4. ožujka 2018. u kojem je također jedan policajac ozbiljno ozlijeđen.

“Životi mnogih građana bili su ugroženi tim bezumnim i nezakonitim činom. Europska unija uzima iznimno ozbiljno procjenu britanske vlade da je vrlo vjerojatno da je Ruska Federacija odgovorna za napad”, kaže se u izjavi.

Ministri ističu kako je EU “šokiran” uporabom vojnog nervnog agensa, koji je razvila Rusija, po prvi put na europskom tlu u zadnjih preko 70 godina.

“Uporaba kemijskog oružja od strane bilo koga i u bilo kojim okolnostima potpuno je neprihvatljiva i predstavlja sigurnosnu prijetnju za sve nas. Bilo kakva uporaba te vrste jasno je kršenje Konvencije o kemijskom naoružanju, kršenje međunarodnog prava i podriva međunarodni poredak utemeljen na poštivanju prava”, ističu ministri.

Oni također pozdravljaju britansku spremnost da surađuje s Organizacijom za zabranu kemijskog naoružanja (OPCW) u provedbi istrage te pozivaju Rusiju da hitno odgovori na pitanja koja postavlja Velika Britanija i međunarodna zajednica te da u potpunosti otkrije program novičok.

Autor/H/B.B./Foto/AFP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI