Osnovana Državna vatrogasna škola

Osnovana Državna vatrogasna škola

Temeljem Zakona o vatrogastvu, Vlada je u četvrtak na sjednici donijela uredbu o osnivanju Državne vatrogasne škole za potrebe obrazovanja u sustavu vatrogastva.

Zakonom o vatrogastvu određeno je isključivo pravo Državnoj vatrogasnoj školi za provođenje obrazovanja u sustavu vatrogastva, a u obrazloženju danas usvojene uredbe navodi se da je raniji sustav obrazovanja, koji je omogućavao i drugim ustanovama da obrazuju vatrogasce, pokazao brojne nedostatke po pitanju stjecanja temeljnih i stručnih kompetencija.

Osnivanjem Državne vatrogasne škole omogućit će se jedinstveno planiranje i organiziranje rada, izrada standarda zanimanja, standarda kvalifikacija te izrada strukovnog kurikuluma za potrebe zapošljavanja na tržištu rada u vatrogastvu, koje je kao neprofitna djelatnost od posebnog interesa za Hrvatsku, a dobrovoljnom vatrogastvu osigurat će se ujednačeno osposobljavanje i vrednovanje rezultata, stoji u obrazloženju uredbe.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je na sjednici Vlade da je trenutačno na školovanju (Vatrogasna škola – Ustanova za obrazovanje odraslih) 174 učenika – 24 u Rijeci, 77 u Zagrebu te 73 u Splitu, a do kraja godine još će se osnovati, kako je rekao, jedno odjeljenje na području Slavonije. “Čeka nas 72 učenika i otvorit ćemo i taj dio škole”, dodao je.  (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI