OSNAŽUJE ZAPAD ZA DUGU BITKU! Bidenova nepredviđena primjedba Putinu izaziva šok na dramatičnom posljednjem danu putovanja

OSNAŽUJE ZAPAD ZA DUGU BITKU! Bidenova nepredviđena primjedba Putinu izaziva šok na dramatičnom posljednjem danu putovanja

Gotovo istog trenutka kada ga je predsjednik Joe Biden proglasio “mesarom”, projektili Vladimira Putina počeli su padati u Lavovu u Ukrajini.

Izašavši crni dim i plamen koji su se digli u zrak, i ranivši najmanje pet ljudi, udari na skladište goriva probili su ono što je bilo relativno mirno u gradu na zapadnom čvorištu koji je vidio relativno malo rata koji je zahvatio naciju.

Nije se činilo da je cilj bio slučajan. Biden je bio 250 milja daleko, posjećujući ukrajinske izbjeglice na velikoj hladnoći na poljskom nacionalnom stadionu. Čuo je molbe mladih majki da se mole za muškarce – muževe, očeve, braću – koje su ostavili.

“Mi ukrajinske majke spremne smo zadaviti (Putina) golim rukama”, rekla je žena čiji je sin ostao da se bori. Okupivši djevojčicu koja je nosila ružičasti kaput i kisice, Biden joj je rekao da je želi odvesti kući.

Kad se vratio u hotel, pomoćnici su obavijestili Bidena o štrajkovima u Lavovu. Nekoliko sati kasnije, potaknut bolom u srcu i bijesom, Biden je ušao u dvorište starog poljskog dvorca kako bi izjavio da ruski predsjednik “ne može ostati na vlasti”.

Posljednje riječi koje bi Biden izgovorio u svom zamahu Europom u posljednjem trenutku na kraju su bile najposljedičnije, odjekujući naširoko dok je Air Force One odlazio za Washington. Iznenadili su njegove suradnike, od kojih su mnogi proveli sate bruseći tekst govora koji je Bijela kuća smatrala značajnim trenutkom za Bidenovo predsjedništvo. Riječ koju je Biden izgovorio nije bila u onome što su napisali.

Okupljeni iza pozornice u dvorcu, dužnosnici Bijele kuće žurno su objavili pojašnjenje – jedno od nekoliko na ovom putovanju – kako bi rekli da Biden ne poziva na promjenu režima. Ali ne prije nego što je Kremlj izdao vlastiti uvrijeđeni odgovor, rekavši da o ruskom vladaru “ne odlučuje gospodin Biden”.

Niz događaja koji su se ovdje odigrali u subotu poslijepodne naglo je olakšao vrlo nesređenu atmosferu koja prožima Europu dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u drugi mjesec. Iskaz Putinove agresije u pograničnim područjima Ukrajine pratio je neopredijeljeni, ali snažno izrečeni prijedlog Bidena da Rusi pronađu drugog vođu.

“Otišao je na Nacionalni stadion u Varšavi i doslovno se susreo sa stotinama Ukrajinaca. Čuo je njihove herojske priče dok su bježali iz Ukrajine nakon ruskog brutalnog rata u Ukrajini. U ovom trenutku mislim da je to bila načelna ljudska reakcija na priče koje je čuo tog dana”, rekla je Bidenova veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith u nedjelju za CNN-ov “State of the Union”.

Bidenov pogled na Putina postajao je sve mračniji u posljednjih mjesec dana, prema zvaničnicima, a njegov se jezik izoštrio u opisivanju “čistog nasilnika”, “ubojitog diktatora”, “ratnog zločinca” i, nakon posjeta izbjeglicama na stadionu, “mesar.”

Njegovi su suradnici rekli da se Biden nadao da će izbjeći Hladni rat, dinamiku Washingtona i Moskve za koju vjeruje da Putin želi. Umjesto toga, napustio je Europu izravnije u sukobu s ruskim čelnikom nego ikad.

Činilo se nejasnim je li mu to bila namjera. Pojašnjenje koje je izdala Bijela kuća bilo je barem treći put na Bidenovu putovanju da se dužnosnik Bijele kuće osjećao dužnim očistiti predsjednikove primjedbe koje su same po sebi djelovale začuđujuće.

Pozdravljajući herojstvo Ukrajinaca, Biden je američkim vojnicima rekao “vidjet ćete kad budete tamo” – iako je obećao da američke snage neće izravno ulaziti u sukob. Nakon toga, glasnogovornik je rekao da se ništa nije promijenilo: “Predsjednik je bio jasan da ne šaljemo američke trupe u Ukrajinu.”

A nakon što je Biden rekao da će odgovoriti “naravno” na korištenje kemijskog oružja od strane Rusije u Ukrajini, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan uvjeravao je novinare da Sjedinjene Države “nemaju namjeru koristiti razdoblje kemijskog oružja, ni pod kojim okolnostima”.

Biden ima dobro uhodan obrazac govora bez ruku, iako možda nikad s tako visokim ulozima. Dužnosnici Bijele kuće rekli su prije Bidenovog govora da je predsjednik intenzivno radio iza kulisa na jačanju suradnje među svojim kolegama.

“On puno manje spava na ovakvim putovanjima nego možda na drugim putovanjima jer samo ide, ide, ide – kao, želi razgovarati sa sljedećim vođom; znate, idete na sljedeći brifing”, rekao je Sullivan u petak na pola Bidenovog leta od Bruxellesa do Rzeszówa na jugoistoku Poljske, gdje se sastajao s američkim vojnicima.

Biden se vraća u Washington s nekim pobjedama koje treba pohvaliti kod kuće

Nakon točno mjesec dana otkako je Rusija napala Ukrajinu, Bidenov brzi posjet Europi bio je zamišljen kao pokazivanje američke odlučnosti jer se kontinent suočava s najgorim sukobom od Drugog svjetskog rata. Aides je rekao da je nakon mjeseci telefonskih poziva i videokonferencija iz svoje podrumske sobe za situacije u Washingtonu, Biden želio doći ovamo kako bi se susreo s vođama licem u lice u kritičnom trenutku rata.

Vrijeme održavanja summita bilo je naglo, zbog čega su neki europski dužnosnici sumnjali da bi išta moglo proizaći iz razgovora bez uobičajenog vremena za pripremu. Neki zapadni dužnosnici zabrinuti su da je Bidenovo inzistiranje na osobnom okupljanju pokušaj nametanja odluka o nekim od preostalih problema.

Drugi su zabrinuti da će umjesto jačanja jedinstva među saveznicima — za što dužnosnici kažu da je bio šok za Putina — posjet umjesto toga razotkrio pukotine koje još uvijek postoje.

Ipak, krenuli su u suradnju sa svojim američkim kolegama kako bi dogovorili takozvane “isporuke” – te stavke koje čelnici mogu naknadno objaviti kako bi pokazali svojim različitim biračima da su u stanju obaviti stvari.

Čak i dok je Biden u srijedu letio za Europu, razgovori su nastavljeni. Na zrakoplovu Air Force One, razni predsjednikovi stručnjaci za politiku ulazili su i izlazili iz njegove kabine u nosu zrakoplova, obavještavajući ga o napretku prema bezbroj stvari koje se nadao postići.

Bidenov glavni pomoćnik za nacionalnu sigurnost opisao je tu scenu kao “brzi izlazak s predsjednikom o svakoj temi pod suncem” – iako s ulozima višim od možda bilo kojeg drugog trenutka u posljednje vrijeme.

Kako se ispostavilo, Bidenov posjet Bruxellesu je donio napredak, uključujući najavu zajedničke radne skupine s Europom kako bi se odviknula od ovisnosti o ruskoj nafti i plinu. Ipak, nakon toga, čak je i Biden priznao da izvanredno okupljanje u posljednjem trenutku vjerojatno neće uzrokovati da Rusija ublaži svoj pokolj u Ukrajini, barem u bliskoj budućnosti.

“Odgovor je ne”, rekao je Biden na izravno pitanje hoće li išta što se dogodilo u Bruxellesu uzrokovati da Putin promijeni kurs. Umjesto toga, rekao je da je “najvažnija stvar da ostanemo ujedinjeni” u narednim mjesecima, što će, kako je rekao, na kraju narušiti Putinovu sposobnost i volju da nastavi dalje.

“Moramo pokazati – razlog zbog kojeg sam tražio sastanak — moramo ostati potpuno, potpuno, potpuno ujedinjeni”, rekao je.

Predsjednik čeliči Zapad za dugu bitku

Bio je to do sada najjasniji znak da 30 dana od početka ruskog rata, Biden i njegov tim ne vjeruju da se krvavi sukob u Ukrajini bliži kraju.

“Ova bitka neće biti dobivena za dane ili mjesece”, rekao je Biden tijekom svog govora u subotu poslijepodne. “Moramo se pripremiti za dugu borbu koja je pred nama.”

Čak je i ruska tvrdnja u subotu da sužava svoje vojne ciljeve privatno naišla na skepticizam američkih dužnosnika, koji su rekli da će umjesto toga pogledati što Putin radi sa svojim snagama u zemlji prije nego što daju procjenu.
Jedan od Bidenovih ciljeva u posjetu Europi bio je ubaciti ljudsku dimenziju u svoje donošenje odluka susretom s izbjeglicama i onima koji im pomažu, zajedno s američkim vojnicima koje je rasporedio duž istočnog ruba NATO-a kako bi odvratio Putina.

Biden je rekao da se nadao da će vidjeti više, žudeći da posjeti samu Ukrajinu kako bi svjedočio o njezinim patnjama. Kao senator i potpredsjednik, Biden je bio redoviti posjetitelj američkih ratnih zona, što je spomenuo kada se susreo s vojnicima smještenim oko 60 milja od granice s Ukrajinom.

“Ulazio sam i izlazio iz Iraka i Afganistana oko 40 puta”, prisjetio se.

Ipak, Bidenovi suradnici nikada nisu ozbiljno razmišljali o prelasku granice s Ukrajinom. Za razliku od zaustavljanja u Iraku ili Afganistanu, gdje američke baze i osoblje mogu pomoći u osiguravanju zračnog prostora, Ukrajina nije američko ratno područje — činjenica koja se nadvila nad Bidenovo putovanje na logistički i filozofski način dok je radio na definiranju sljedeće faze sukoba.

Za Ukrajince koji gledaju iz glavnog grada Kijeva, ovotjedni summiti pokazali su se frustrirajuće razočaravajućim. Čelnici NATO-a i dalje se oštro protive pozivima predsjednika Volodimira Zelenskog na zonu zabrane letova, koji se nije ni potrudio ponovno pitati tijekom virtualnih komentara na summitu NATO-a u srijedu. Umjesto toga, jednostavno je istaknuo da nikada nije dobio jasan odgovor na svoj zahtjev.

“Iskreno, vrlo smo razočarani. Očekujemo više hrabrosti. Očekivali smo neke hrabre odluke. Savez je donio odluke kao da nema rata”, rekao je Andriy Yermak, šef Ureda predsjednika Ukrajine, u intervjuu uživo s Atlantskim vijećem u petak.

Neki ukrajinski dužnosnici čak i Bidenovo obećanje od srijede da će proporcionalno odgovoriti ako Putin upotrijebi kemijsko oružje u Ukrajini.

“Ono što smo čuli je da je u redu da umiremo od metaka, u redu da umiremo od projektila, u redu da moji ljudi umiru od gladi u okupiranim gradovima. Ali ako i kada bude korišteno kemijsko oružje, onda će biti može biti promjena. Možete zamisliti da je ovo bilo iznimno bolno, da je ovo bilo iznimno neugodno”, rekla je Kira Rudik, ukrajinska zastupnica u intervjuu za CNN-ovu Halu Gorani.

“Ako se cijeli svijet toliko boji Putina, zašto Biden govori da ćemo se predomisliti ako dođe do kemijskog napada? Shvaćate li koliko ovo okrutno zvuči?” upitao je Rudik.

Drugi u regiji — barem oni koje pokriva NATO-ov savez za kolektivnu obranu — osjećali su se sigurnije.

“Znamo što znači ruski imperijalizam i znamo što znači biti napadnut od strane ruskih oružanih snaga, jer su to iskusili naši djedovi i pradjedovi; ponekad su to iskusili i naši roditelji”, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda Bidenu prilikom susreta. Petak.

“Dakle, hvala vam na prisustvu”, rekao je. “I hvala vam, prije svega, na vašem nevjerojatnom vodstvu.”

Autor Kevin Liptak, CNN/ Foto: Press The White House/ CNN/ Evan Vucci/AP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI