Oslabljen imunosni sustav: je li koronavirus Covid-19 opasniji za pušače?

Oslabljen imunosni sustav: je li koronavirus Covid-19 opasniji za pušače?

Pranje ruku i nepribližavanje drugim osoba na najmanje metar dobre su mjere, no za pušače važan korak u zaštiti protiv koronavirusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocjenjuju stručnjaci.

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od koronavirusa povezanog s bolešću Covid-19, Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti odgovara potvrdno.

Odgovor je potvrtak čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrijepiti procjenu.

Primjerice, za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. No to se čini vrlo vjerojatnim jer “u pušača, općenito, veća je opasnost da se zaraze virusnim infekcijama”, kaže Pfeifer.

Razlog tomu je što “pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sustava zbog čega ga virus lakše napada”.

“To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada – ali još nije dokazano s trenutačnim koronavirusom”, kaže Pfeifer, voditelj pulmologije u Sveučilišnoj bolnici Regensburg u Njemačkoj.

Navodi da podaci iz Wuhana, kineskoga grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća  znatno veća u pušača.

Uvijek je dobro prestati pušiti, s koronavirusom ili bez njega, no u vrijeme epidemije koronavirusa “moguće je utjecati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvijek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača”, zaključuje Pfeifer. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI