Bandić kazao da se ne osjeća krivim u slučaju Agram

Bandić kazao da se ne osjeća krivim u slučaju Agram

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i njegovi suoptuženici, kazali su prvog dana suđenja u slučaju Agram da se ne osjećaju krivima ni za jednu točku pročitane Uskokove optužnice.

“Ne smatram se krivim”, kazao je Bandić na zagrebačkom Županijskom sudu.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti ‘teške’ preko 25 milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku ove godine, a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu.

U te tri točke optužnice Uskok uz sve koji su danas došli na početak suđenja spominje i gradonačelnikovog savjetnika Željka Horvata, Ivana Markušića, referenta za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipa Čulu.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Uskok Bandića tereti za sporne donacije u predsjedničkoj kampanji, pogodovanje Pripuzovom CIOS-u te Mihaljevićevoj tvrtki Bramgrad, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe. Istraga protiv Bandića u međuvremenu je proširena i nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

I dok Uskokovi tužitelji tvrde da će tijekom suđenja dokazati navode iz optužnice obrana od početka odbacuje sve što se optuženima stavlja na teret.

No, Bandićev odvjetnik Čedo Prodanović na početku suđenja nije iznio svoj uvodni govor rekavši da će to učiniti nakon izvođenja dokaza koje je predložio Uskok.

Tijekom jednosatnog čitanja optužnice sutkinja Rahela Valentić optužene je upozorila da budu mirni u sudnici riječima: “Meni ne bi bilo smiješno da mi čitaju ovakvu optužnicu”. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI