U organizaciji Hrvatske lige protiv raka u Zagrebu je obilježen međunarodni Dan dojki & Bra Day

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka u Zagrebu je obilježen međunarodni Dan dojki & Bra Day

Na Cvjetom je trgu u subotu obilježen je međunarodni Dan dojki & Bra Day ,odnosno dan grudnjaka ili dan dojki. Ta je kampnaja krenula u Kanadi a cilj je zapravo da žena može nositi grudnjak nakon kirurškog uklanjanja dojke zbog raka ,rekao nam je doktor Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske Lige za borbu protiv raka.

“Otklanjanje dojke je za ženu stravičan psiho stres i zato kroz ovu kampanju educiramo žene da one imaju mogućnost a i pravo da nose grudnjak. Poučavamo žene i činimo ih svjesnim da je to itekako važno za održavanje cjelovitosti, ne samo psihičke cjelovitosti nego i tjelesne. Uz to naglašavamo da ako želimo da u Hrvatskoj imamo manje raka onda moramo biti još učinkovitiji u ranom otkrivanju, u liječenju i u ovoj trećoj stvari a to je rekonstrukcija dojke”, rekao je Eljuga.

Mnoge su javne osobe posjetile štand na Cvjetnom trgu da bi iskazale svoju podršku i kupile cvijet ,a među njima je bio i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

“Došao sam ovdje na Cvjetni trg jer znam da je bolje da se što više ljudi okupi i pruži podršku kupovanjem cvijeta jer će na taj način biti senzibilizirana javnost. U Petrinji nam je mali problem dislociranost ali zato četiri puta godišnje organiziramo mamografske preglede kako bi obuhvatili što veči broj žena pregledima.

Dajemo do znanja ženama kako se treba čuvati, obavljati preventivne preglede jer još uvijek vlada mišljenje da se to događa nekome drugome. A to se događa svima pa se i kao saborski zastupnik zalažem za što brojnije preventivne aktivnosti, kazao je Dumbović.


Piše/željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI