Orban: Primjedbe predsjednice EK o LGBT pravima u Mađarskoj su “sramotne”

Orban: Primjedbe predsjednice EK o LGBT pravima u Mađarskoj su “sramotne”

Primjedbe predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na mađarski zakon kojim se planiraju nova ograničenja LGBT prava “sramotne su” i temelje se na lažnim izjavama, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban.

“Nedavno prihvaćeni mađarski zakon štiti prava djece, jamči prava roditelja i ne odnosi se na prava seksualne orijentacije starijih od 18 godina, tako da ne sadrži nikakve diskriminacijske elemente”, rekao je Orban u izjavi.

Mađarska agencija MTI prenosi Orbanovu izjavu da je izjava predsjednice EK sramotna jer se “mađarski prijedlog zakona temelji na članku 14. stavku 3. Povelje o temeljnim pravima Europske unije”.

Predsjednica EK “objavljuje pristrano političko mišljenje bez prethodno provedenog, nepristranog ispitivanja”, smatra Orban.

Mađarski parlament nedavno je izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

Trinaest država članica EU-a, mahom zapadnih i bez Hrvatske, osudilo je u utorak Mađarsku zbog tih izmjena, pa je pozvalo Europsku komisiju da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva.

Novi zakon u srijedu je kritizirala i njemačka kancelarka Angela Merkel.

„Mislim da je taj zakon pogrešan te da nije kompatibilan s mojim idejama“, rekla je kancelarka u donjem domu njemačkog parlamenta. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI