Orban kaže da je “Nizozemac” odgovoran za zastoj na samitu EU-a

Orban kaže da je “Nizozemac” odgovoran za zastoj na samitu EU-a

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je u nedjelju nizozemskog kolegu Marka Ruttea za zastoj samita EU-a na kojem lideri već treći dan pokušavaju postići sporazum o planu gospodarskog oporavka Unije pogođene pandemijom koronavirusa.

“Ne znam iz kojeg osobnog razloga nizozemski premijer mrzi mene ili Mađarsku, ali preoštro napada”, rekao je Orban novinarima. “Ne volim na nikoga svaljivati krivicu, ali Nizozemac je pravi krivac za cijeli nered.”

Orban, desničarski nacionalist koji je nagomilao neviđene ovlasti od pobjede na izborima prije deset godina, već se godinama sukobljava s EU-om zbog onoga što mnogi vide kao udaljavanje od demokratskog upravljanja.

Grupa bogatih i “štedljivih” sjevernih država predvođenih Nizozemskom blokiraju postizanje dogovora o planu gospodarskog oporavka u iznosu 750 milijardi eura.

Žele stroža pravila za korištenje sredstava, a najveća rasprava vodi se oko toga treba li se zemljama koje ne ispunjavaju demokratske standarde oduzeti novac.

Mađarska, gdje je Orban zaoštrio pritisak na medije, akademike i civilno društvo zaprijetila je uoči samita u petak da će uložiti veto na prijedlog da se nacionalnim programima koji potkopavaju vladavinu prava blokira europski novac.

“Ono što se događa je pomalo čudno jer postoji stopostotni sporazum o vladavini prava”, rekao je Orban. “Ako netko nije spreman prihvatiti vladavinu prava, trebao bi odmah napustiti EU. Ne bi ih se trebalo novčano kažnjavati.”

Dodao je da se “ti momci koji su naslijedili slobodu, vladavinu prava i demokraciju” nisu morali boriti protiv komunizma kao on i drugi u istočnoj Europi.

Rutte nije još komentirao Orbanove izjave. No na konferenciji za medije 10. srpnja rekao je da ga “jako zabrinjavaju” zbivanja u Mađarskoj i Poljskoj.

“Imamo načela vladavine prava i demokracije, Europa ne predstavlja samo tržište i valutu, nego i zajednicu vrijednosti”, istaknuo je tada nizozemski premijer. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI