USKOK podigao optužnicu protiv 13 članova splitske zločinačke organizacije

USKOK podigao optužnicu protiv 13 članova splitske zločinačke organizacije

USKOK je podigao optužnicu protiv 13 osoba iz splitske zločinačke organizacije, razbijene prije deset mjeseci u akciji PNUSKOK-a i specijalne policije, koje se terete za razna kaznena djela, među ostalim pokušaj ubojstva i teškog ubojstva, iznude i pokušaja iznude te protupravnog oduzimanja slobode.

Optuženi su Željko Rajić (35), Ante Vučko (30), Petar Vuknić (39), Robert Žuvela (22), Duje Pivčević (24), Tonći Mikelić (21), Liridon Berisha (33), Leni Ban (29), Hrvoje Kovčalija (42), Anita Erceg (23), Ivan Poljičanin (26), Roko Rodina (21) i Nikica Jakšić (47), objavljeno je na stranicama USKOK-a, koji ne otkriva njihov identitet, nego inicijale.

Optužnicom im se stavlja na teret da su se od srpnja 2018. do ožujka 2019. na području Splita i Kaštela povezali u “zajedničko djelovanje kako bi preuzeli teritorij i pripadnike drugih kriminalnih grupacija na širemu splitskom području i s njima povezanih osoba u krijumčarenju i prodaji kokaina i marihuane te u stjecanju prevlasti u naplati time nastalih dugova od tih i s njima povezanih osoba radi pribavljanja znatne imovinske koristi”, stoji u optužnici.

Optuženi su nabavljali razno oružje i streljivo kojim su pucali u pripadnike drugih kriminalnih grupacija želeći ih usmrtiti i domoći se novca te su uništavali njihovu imovinu.

Oružjem i streljivom i tjelesnom snagom su im prijetili govoreći da će njih i njima bliske osobe teško ozlijediti i usmrtiti ako im ne predaju imovinu. Nasumično su birali osobe i optuživali ih da su povezane s njima suprotstavljenim kriminalnim grupacijama zahtijevajući da im plate znatne novčane iznose, prijeteći im da će i njih i njima bliske osobe usmrtiti i teško ozlijediti.

U optužnici se, među ostalim, navodi i da su radi prikrivanja pripreme kaznenih djela održavali sastanke i vodili telefonsku komunikaciju zvučnim porukama kriptiranim telefonima na internetskim aplikacijama.

Razradili su plan da usmrte dva hrvatska državljanina, nabavljali vatreno oružje i streljivo, prijevozna sredstva, odjeću, rukavice, potkape i kiselinu, čime su se služili u pokušajima da ih usmrte i oštetili automobil supruge osobe s kojom su bili u sukobu.

Izviđali su kretanje jednog od njih i namamili ga na određeno mjesto kako bi ga u dogovoreno vrijeme ubili. Od  tog su hrvatskog državljanina s kojim su bili u sukobu i od njemu bliskih i s njim povezanih osoba te drugih osoba tražili su da im plate novčane iznose od pet do 30 tisuća eura prijeteći im vatrenim oružjem, ozljeđivanjem i ubojstvom njih i njihovih obitelji. Prisilom su uzimali novac i imovinu oštećenika, prijetili su im ozljeđivanjem i ubojstvom sve dok nisu primili traženi novac.

Osim toga, terete se da su nakon uhićenja u zatvoru nanosili ozljede istražnom zatvoreniku i prijetili da će ozlijediti bliske mu osobe i zapalitii njegovu imovinu ako im ne plati traženo i prepiše svoju imovinu, navodi se u optužnici.

USKOK je u optužnici predložio da se sedmorici okrivljenika produlji istražni zatvor.  (Hina)

Foto: Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI