Optuženici u “aferi SMS” Franjo Varga i Blaž Curić pušteni iz istražnog zatvora

Optuženici u “aferi SMS” Franjo Varga i Blaž Curić pušteni iz istražnog zatvora

Bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić, koje Uskok tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu u tzv. “aferi SMS” u ponedjeljak su, oko 12,20 pušteni iz osječkog zatvora, a Varga je, po izlasku, izjavio da nije priznao krivnju i navode iz optužnice nazvao lažima i konstrukcijama Uskoka.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda prethodno je potvrdilo Uskokovu optužnicu i predmet uputilo na suđenje te ukinulo istražni zatvor protiv obojice okrivljenika zbog isteka maksimalnog roka trajanja pritvora od šest mjeseci.

Po izlasku iz zatvora Varga je, na upite novinara, da komentira optužnicu, kratko kazao kako su u pitanju »konstrukcije i laži Uskoka« te da nije »priznao nikakvu krivnju, kad nema djela«.

Zamoljen da komentira izjave koje su o ovome predmetu davali pojedini političari Varga je kazao kako nije sve pratio i gledao te da će dati izjavu kada to sve bude pogledao.

Na dodatni novinarski upit ponovio je kako nije priznao krivnju. »Tko Vam je to rekao«, upitao je novinare Varga. »Nisam dao nikakav iskaz. Samo sam porekao krivnju i to je to. Sve ostalo su oni iskonstruirali«, ustvrdio je Varga.

Vargin odvjetnik Mario Poljak potvrdio je da će njegov klijent svoju obranu iznijeti na suđenju.

Curić nije želio komentirati optužnicu, kazavši kako »nije vrijeme za izjave«, ali da će i za to biti vremena.

Varga se u pritvoru nalazio od 20. rujna, a Curić od 26. rujna prošle godine. Istražni zatvor posljednji put im je produljen 19. veljače zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.

Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju »navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj« u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika »Dinama« Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako »pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude«, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curić je optužen da je Vargi dostavljao potrebne podatke »u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba«.

Varga je u istrazi osumnjičen da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika »Dinama« Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom, zbog izvlačenja novca iz toga kluba, izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza donese osođujuću presudu.

Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja prošle godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava da je pod policijskim mjerama.

Curić je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili. (Hina)

Foto/Ilustracija/screenshot/HRT

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI