VUKOVAR – Mons. Egidije Ivan Živković: Pozivam vas na opraštanje, pomirdbu i zajedništvo svih naroda

VUKOVAR – Mons. Egidije Ivan Živković: Pozivam vas na opraštanje, pomirdbu i zajedništvo svih naroda

Biskup željezanski Egidije Ivan Živković u nedjelju je predovodio misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i u propovjedi je pozvao na praštanje, pomirdbu i zajedništvo svih naroda, a posebno je upozorio da se još ne zna za sudbinu nestalih osoba.

Dolaskom kolone sjećanja na Memorijalno groblje počela je misa zadušnica predvođena željezanskim biskupom iz Gradišća mons. Egidijem Ivanom Živkovićem. “Za put mira i napretka za čitavu domovinu Hrvatsku”, poručio je na početku mise đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji je uputio pozdravnu riječ Zahvalio je biskupu Živkoviću i svim gradišćanskim Hrvatima na velikoj solidarnosti, podršci i velikodušnoj pomoći “koju su pružali svima u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, dok je krvario grad Vukovar i tijekom čitavoga Domovinskoga rata.”

“Iako dolazim iz Austrije, ja kao gradišćanski Hrvat osjećam svaki put da dolazim kao svoj među svoje”, rekao je Živković na početku te istaknuo kako suosjeća sa svima koji tragaju za svojim nestalima, a, kako je rekao, njegov “duboki naklon pripada mrtvima na ovom groblju i pokojnima čija su tijela nevino stradala u cijeloj Hrvatskoj i šire, iz bilo kojih ratova i vremena, bez obzira na vjeru i naciju .

“Poručujem medijima, neću pjevati ‘Geni geni kameni’, već ‘Geni, geni, hrvatski’, pa se nadam da mi nitko neće isključiti mikorofon”, našalio se Živković. Time je podsjetio da je ljetos na dočeku Vatrenih, bio ugašen mikrofon Marku Perkoviću Thompsonu koji je pjevao “Gene kamene.”

“Na dan sjećanja na grobovima ovih umrlih treba šutjeti i moliti, grobovi govore više od riječi, otvorene grobnice koje čekaju svoje kosti govore još više”, naglasio je Živković. “Svaka izgubljena minuta u traženju mira prerasta u mržnju, došlo je vrijeme da podvučemo crtu, počnite se približavati jedni drugima”, poručio je.

Tko prešućuje žrtve on ih ponovo ubija

“Veliko zlo je danas vezano uz pitanje nestalih. Vi odgovorni, kada ćete napraviti minimum ljudskoga pijeteta i dostojanstva i vratiti kosti od 1952 zarobljene, mučene i ubijene duše? To vas pitam u ime ožalošćenih obitelji. Ta kost i te kosti tisuće mrtvih nalaze se skrivene u utrobi zemlje. Molim vas, iskopajte to hrvatsko blago i vratite ga u njihov i naš Vukovar. Izbacite tu kost iz svoga grla koja vas blokira u svim dobrosusjedskim pregovorima. Nemamo drugoga puta, nego: put priznanja istine, put praštanja i pomirbe, put novoga početka u Isusu Kristu”, poručio je biskup.

Upozorio je da “tko prešućuje žrtve on ih ponovo ubija.”

“Zločince boli nečista savjest i vjernička moć praštanja hrvatskoga čovjeka koji živi po Kristovim riječima: Bože, oprosti im jer ne znaju što čine. Trebamo biti uvijek vođeni današnjim evanđeljem: ako je Krist koji je pretrpio nepravednu smrt, sve oprostio, to moramo i mi danas činiti ako želimo biti Kristovi. Braćo, Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja”, rekao je Živković i pozvao da se ne generalizira.

“Nikada ne optužujte cijeli narod. Za zlo u Vukovaru nije kolektivno kriv srpski narod jer u ovim grobovima leže i Srbi koji su bili lojalni svojoj rodnoj domovini Hrvatskoj. Bol, sram, zločin i rat su učinili oni koji su htjeli pokoriti slobodu hrvatskoga naroda. U Vukovaru je počela velika nepravda zato mora ovdje započeti i korektna sudska pravda, koja ne smije biti poticana samo prosvjedima. Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde”poručio je.

“Narod nije kriv i nema kolektivne krivnje, ni sa ove, ni sa one strane, krivci su lopovi, pokvareni i nerazumni pojedinci koji žele zlo”, naglasio je.

Rekao je da kao neutralni promatrač iz Austrije mora reći kako je istina da su se naši mrtvi borili protiv “dugogodišnjega zla koje ste imali i u svojim redovima”.

“Hrvati i Hrvatice, pročistite konačno svoje matice. Ne budite ruku skršenih, ni glava spuštenih. Na istinu su vas i zakleli i obvezali ovi mrtvi. Ako ne ispunite zavjete mrtvih, onda se u Vukovaru šetate kao plaćeni glumci, koji samo plaču radi scene i javnosti. Na čišćenje vas obvezuju uplakane vukovarske majke i udovice koje su svoje sinove i muževe ugradile u temelje slobodne Hrvatske,”istaknuo je.

Biskup Živković je govorio i o problemu iseljavanja mladih.

“Gubite zdrave i mlade snage koji su mogli obnoviti državu, iseljavanjem neki vode podmukli rat protiv domovine, ali znajte vratit će se Ivan i pitati čija je ovo livada i čija trava, pitat će čiji je ovo Vukovar, Slavonija i Dalmacija, čija je ovo Hrvatska? Moja i naša.”

“Domovino pitam prvo tebe kada češ svim srcem biti uz svoj narod, dajmo poštovanje progonjenima, kada ćete kao i europske zemlje imati minimum hrabrosti, da otvorite arhive a zatvorite nečasne arhivare. Bez čistih računa nema čiste budućnosti i mira. Europa se čudi vašem prljavom kazalištu koje još uvijek nema završnoga čina i lustracije. Blaženi progonjeni čekaju svoju pravičnost” rekao je biskup.

Istaknivši da Hrvatska sada pripada Europi, pozvao je Hrvate da ne tapkaju u prošlim vremenima. “Čuli smo poruku sa susreta predsjednika država u Francuskoj, kako se trebamo čuvati bolesnoga nacionalizma koji nanovo u svijetu budi zle duhove rata. Iza sebe imamo tri rata koji su cijeli svijet učinili siromašnim i materijalno i duhovno”, rekao je.

Političarima: Prestanite gubiti snagu na stalna rušenja Vlade i Sabora

“Obraćam se i vama poštovani političari – prestanite gubiti snagu na stalna rušenja Vlade i Sabora, narod vas je izabrao da budete konstruktivni, a ne destruktivni, budite graditelji, a ne rušitelji samih sebe”, poručio je.

Kako je istaknuo, gledajte naprijed i ističite uspjehe, “no morate znati vidjeti to dobro, obirišite stakla ponekad zamagljena osobnim interesima.”

Mons. Živković je sličnu poruku poslao i medijima.

“Mediji, vi koji imate moć širenja dobra, molim vas skinite s vaših ekrana crno, a stavite bijelo, ugasite žalost i upalite radost, širite pozitivno, a zaboravite negativno, učinimo narod sretnim, poslani ste da podižete paloga izmučenog čovjeka.”

“Želim vam na srce staviti dvije stvari, nikada ne prestanite pomagati siromašni Vukovar, i ne prestanite moliti za Vukovar” poručio je biskup Živković.

Na misi zadušnici bili su među ostalima i nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, banjalučki biskup Franjo Komarica, srijemski biskup Đuro Gašparović, sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, tajnik Apostolske nuncije u RH Janusz Balchowiak, umirovljeni nadbiskup đakovačko-osječki mons Marin Srakić, i umirovljeni šibenski biskup mons. Ante Ivas. (Hina)


Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI