OPORBU PROZVAO ŠAKOM JADA! Plenković: “Vlada ima povjerenje i radi, a oporba ne radi ništa. Zamislite koje je to licemjerstvo. E, neće proći!”

OPORBU PROZVAO ŠAKOM JADA! Plenković: “Vlada ima povjerenje i radi, a oporba ne radi ništa. Zamislite koje je to licemjerstvo. E, neće proći!”

HRVATSKI Premijer i predsjednik HDZ-a Plenković komentirajući najavu Mosta da će pokrenuti pitanje povjerenja ministru Tomislavu Ćoriću poručio je u srijedu da neće smijeniti ni jednog ministra na zahtjev oporbe, te istaknuo kako u Hrvatskoj postoje politički akteri koji rade, spašavaju radna mjesta, ekonomiju i zdravlje, osiguravaju cjepivo, osiguravaju potpore umirovljenicima, socijalno ugroženima, poduzetnicima i građanima, a postoje oni koji ne rade ništa licemjerno nazvavši ih “šakom jada”.

“Njihov je jedini smisao izlaziti s inicijativama koje će biti odbijene. Oni kad pokrenu neku inicijativu ili interpelaciju ni sami ne dolaze na glasanje najčešće. Sve te njihove inicijative završe na 30, 40, 50 ruku protiv. Da na trepavicama stoje do kraja mandata, neće maknuti nikoga”, poručio je.

Dodao je da imaju instrumente, za to služi parlamentarna demokracija pa neka napišu, a Vlada će odgovoriti, doći u Sabor, obraniti i ići dalje.

“Zamislite koje je to licemjerstvo. To je ekipa koja hrvatskim građanima ne nudi apsolutno ništa osim demagogije”, kazao je.

Na dan, dodao je, kada Vlada predstavlja paket mjera vrijedan 4,8 milijardi kuna, koji je dobar za sve, oni dolaze s inicijativom protiv ministra gospodarstva istaknuvši da ministar ima njegovu potporu.

“E, neće proći”, poručio je dodajući da je politika borba i da će se polemizirati argumentima, ali najviše postignućima.

Dosta je s dvostrukim aršinima

Ilustrirajući razliku između ozbiljnih i licemjernih političara, ali i dvostruka mjerila, podsjetio je da je predsjednik SDP-a Grbin napao njegovog predstojnika Ureda Frku-Petešića.

“Napao je Frku-Petešića, čovjeka koji radi kao pas sve ove godine. Bauk mu se smije da se treba od DORH-a provjerit zašto nema nekretninu. A vidi njih dva danas! Gdje su moralne vertikale? Pa zato je ovaj uštedio toliko para. Znači, on osim što pliva iz Splita do Brača, uzimaju i naknade. A tu su, i on i žena i dijete. Da je iz HDZ-a, rastrgan bi bio sada”, rekao je.

Osvrnuo se pritom i na zamjenika splitskog gradonačelnika Bojana Ivoševića, koji se nakon prijetnji novinarima povukao iz javnog života kako bi na radionici popravio svoje komunikacijske vještine, podsjetivši na svojevremene Ivoševićeve antisemitske ispade.

“Čovjeka ćemo uputiti u radionicu za antisemite. Njega ćemo poslati, kao da je ovisnik, u Cenacolo, da se malo oporavi, jer inače je dobar. A što bi bilo da je iz HDZ-a? Dosta je dvostrukih aršina”, poručio je.

Naglasio je da ministar Ćorić ima njegovo povjerenje te ustvrdio kako je taj slučaj, kao i slučaj Frke-Petešića “dio hajke, harange, orkestrirane i namjerne” kako bi se počinila politička šteta ni na čemu te podsjetio da je predsjednik Republike nazvao Petešića “bandom”.

“Milanović kaže da je Zvonko banda. Hoće li on sada izaći van i reći da je Grbin banda, da je Bauk banda, da je SDP banda”, upitao je i poručio da će pratiti hoće li mjesec dana u medijima biti razvlačeni Grbin i Bauk, kao što su razvukli Frku-Petešića.

Ne dolazi u obzir da mi netko tko ne radi ništa nameće teme koje ne postoje

Ovo je Vlada koja ima povjerenje i radi, a oni ne rade ništa, ustvrdio je i naglasio da mu nitko neće diktirati što će Vlada raditi i tko će u njoj biti.

“Ne postoji taj akter, postoji povjerenje i mandat. Mandat dobijem ja, idemo na izbore, sastavimo većinu, funkcioniramo, radimo za građane, dižemo BDP, dižemo investicijski kreditni rejting, donesemo 25 milijardi eura u Hrvatsku koje nikad nitko nije donio, ulazimo u Schengen i euro područje, kupimo Rafale, sagradimo Pelješki most, riješimo sva pitanja hrvatskih branitelja, jačamo vojsku, policiju… da bih se bavio čime? Kuloarima? Da mi netko tko ne radi ništa nameće teme koje ne postoje. Pa ne dolazi u obzir”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Zaključujući konferenciju za medije, predsjednik Vlade vratio se na temu same konferencije, a to je 4,8 milijardi kuna vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata.

Vlada ostvaruje svoj program koji je reformski

Podsjetio je da je to treći veliki iskorak u zadnjih pet godina – nakon krize Agrokora i nakon Covid-krize.

“To pokazuje konzistentnost naše politike, pa i intervencionizam kada smatramo da je to nužno. U našoj filozofiji je slobodno tržište, socijalno-tržišno gospodarstvo, sloboda poduzetnika i odgovornost pojedinca. Postoje okolnosti kada jedino država ovakvim mjerama ispunjava svoju ulogu da štiti svoje građane i svoje poduzetnike. Ovo je taj trenutak i mi smo tu na visini odgovornosti”, poručio je.

Naglasio je i da je ovo godina isporuke dva strateška cilja – ulaska u Schengen i eurozonu, upozorivši da ima puno onih koji ne bi htjeli da se ta dva cilja ispune.

Podsjetivši da je prije godinu dana otvoren LNG terminal na Krku, o čemu se rasprava vodila 40 godina, a najžešći protivnici, dodao je, bili su iz “SDP-a odozdo”. Sada se vidi koliko je važno odakle dolazi plin, kao i imati diversificirane pravce opskrbe.

“Rafalei će biti tu za godinu i nešto dana, Pelješki most će biti u funkciji prije ove sezone, rast BDP-a bit će viši od 10 posto, investicijski kreditni rejting je tu. I neće biti egzistencijalne krize hrvatskih građana. E to sve, uključujući i Schengen i euro i sredstva za sljedećih deset godina, se nije dogodilo slučajno. Dogodilo se jer netko vodi računa, jer netko na tome radi, jer se netko bavi bitnim i važnim za građane i za hrvatsko gospodarstvo, a netko se bavi jedino i isključivo demagogijom i opstrukcijom”, poručio je premijer Plenković.

“Zato je ova Vlada odgovorna i zato su ovi ministri tu. Ostvarujemo svoj program koji je reformski. Ući u Schengen i eurozonu je mega-reforma. I to ćemo mi napraviti usprkos i unatoč onima koji su protiv toga”, zaključio je Plenković.

Ćorić: Neću biti uteg Vladi i HDZ-u

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je, u vezi optužbi o pogodovanju investitorima vjetroparka Krš-Pađene, da nikada u životu nije nikome naložio da učini nešto nedopušteno te je spreman odgovarati pred svim institucijama na pitanja vezana uz sam slučaj.

“Moja suradnja s predsjednikom Plenkovićem od listopada 2016. godine bila je, barem prema mom dojmu, uspješna. Ali, isto tako, on zna da ni u jednom trenutku, prema dogovoru koji imamo od početka suradnje, ne želim i neću dopustiti da budem uteg Vladi i HDZ-u”, poručio je Ćorić.

Izvor/ Vlada RH/ Foto: Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI