Brod HRM-a spreman za NATO operaciju ‘Sea Guardian’ u Sredozemlju

Brod HRM-a spreman za NATO operaciju ‘Sea Guardian’ u Sredozemlju

Završnim ocjenjivanjem, provedenim u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” i splitskom akvatoriju 29. i 30. kolovoza, službeno je potvrđena spremnost broda Hrvatske ratne mornarice (HRM), raketne topovnjače RTOP-41 “Vukovar” za sudjelovanje u NATO operaciji potpore miru ‘Sea Guardian’ u Sredozemlju, priopćeno je u petak iz Ministarstva obnare RH (MORH).

S obzirom da je ovo prvi put da brod HRM-a sudjeluje u NATO vođenoj operaciji, ocjenjivanje se provodilo sukladno MAREVAL (Maritime Evaluation) procesu ocjenjivanja. Naime, riječ je o zahtjevnoj, kompleksnoj proceduri kojom se pokrivaju svi elementi i sposobnosti ključni za provedbu ovakvih i sličnih operacija, ističu iz MORH-a.

U obilasku broda pred završetak svih priprema, pripadnicima prvog hrvatskog kontingenta (1. HRVCON) obratio se i zapovjednik HRM komodor Ivo Raffanelli koji im se tom prigodom zahvalio na iznimnom trudu i zalaganju, posebno tijekom remonta broda i preduputne obuke.

“Cilj svakog treninga, posebno dugotrajnog, jest istrčati na teren i odigrati utakmicu. Istrenirani ste, odlično uvježbani i osposobljeni i imate priliku igrati s najboljima – dajte najbolje od sebe. Uz to, na umu uvijek neka vam je sigurnost, kako osobna, tako i posade, i broda”, istaknuo je komodor Raffanelli.

U operaciji Sea Guardian raketna topovnjača RTOP-41 “Vukovar” sudjelovat će od 5. do 21. rujna 2018. u sastavu NATO snaga u Sredozemlju, u prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru kroz temeljne zadaće operacije: podupiranje borbe protiv terorizma, podupiranje pomorske situacijske informiranosti i doprinos razvoju regionalne pomorske sigurnosti, osigurati slobodu navigacije, provoditi zadaće pomorskog presretanja i drugo.

Brod HRM-a u operaciji Sea Guardian provodit će neborbene zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike uz identifikaciju plovila te uočljivosti snaga na moru radi odvraćanja mogućih ugroza te potpori NATO strateškom komuniciranju.

Raketna topovnjača RTOP-41 klase Helsinki duga je 45 metara, širine je 8,9 metara, a brzina koju dostiže iznosi 28 čvora. Brod je namijenjen za topničko djelovanje po ciljevima u zraku i na kopnu te za nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima.

Brod je sudjelovao u međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Sloveniji, Helenskoj Republici te Albaniji.

Ispraćaj 1. HRVCON-a u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju, održat će se u ponedjeljak, 3. rujna. (Hina)

Foto/HRM/M.Siriščević

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI