OPERACIJA OSCAR! Europol počeo veliku operaciju kaznene istrage protiv ruske nezakonite imovine u Europi

OPERACIJA OSCAR! Europol počeo veliku operaciju kaznene istrage protiv ruske nezakonite imovine u Europi

Europol je, zajedno s državama članicama EU-a, Eurojustom i Frontexom, pokrenuo operaciju Oscar kako bi podržao financijske istrage država članica EU-a usmjerene na imovinu u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba koje su sankcionirane u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Operacija Oscar također će imati za cilj potporu kaznenim istragama država članica u vezi s zaobilaženjem trgovinskih i gospodarskih sankcija koje je uvela EU. Slično operaciji Sentinel, koja cilja prijevaru protiv fondova EU za oporavak od COVID-19, Operacija Oscar je krovna operacija koja će se nastaviti u razdoblju od najmanje jedne godine i uključivati ​​niz zasebnih istraga, ističe se.

U okviru operacije Oscar, koju je pokrenuo Europolov Europski centar za financijski i gospodarski kriminal, Europol će olakšati razmjenu informacija i obavještajnih podataka partnera i pružiti operativnu podršku u brojnim financijskim istragama usmjerenim na kriminalnu imovinu i zaobilaženje gospodarskih sankcija EU-a u vezi s Vojna agresija Rusije na Ukrajinu.

Europol će centralizirati i analizirati sve informacije dobivene u okviru ove operacije kako bi identificirao međunarodne veze, kriminalne skupine i osumnjičene, kao i nove kriminalne trendove i obrasce.

Europol će nadalje pružati prilagođenu analitičku podršku istragama, kao i operativnu koordinaciju, forenzičku i tehničku ekspertizu te financijsku potporu relevantnim nacionalnim tijelima.

Eurojust će biti aktivno uključen u operaciju kroz razmjenu strateških i operativnih informacija. Eurojust će nadalje pružiti pravnu pomoć i podršku te ojačati suradnju između nacionalnih istražnih i pravosudnih tijela.

Frontex će pridonijeti operaciji tako što će pojačati nadzor nad osobama koje prelaze vanjske granice EU-a i potpadaju pod sankcije. Koristeći prednosti širokog spektra operativnih aktivnosti Frontexa, zadatak će se provoditi u svim njihovim domenama – kopnu, moru i zraku, stoji u priopćenju.

Foto: EUROPOL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI