Ministar zaštite okoliša Ćorić: Vodovod u Zagorju onečišćen ugljikovodicima, situacija nije zabrinjavajuća

Ministar zaštite okoliša Ćorić: Vodovod u Zagorju onečišćen ugljikovodicima, situacija nije zabrinjavajuća

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić u četvrtak je potvrdio zagađenje vodovoda u Zagorju ugljkovodicima, zbog čega su građani niza zagorskih gradova i općina obaviješteni da ne koriste vodu iz vodovoda, no ustvrdio je da situacija nije zabrinjavajuća, a građanima pogođenih područja osigurane su dovoljne količine vode.

Ipak, naveo je ministar Ćorić, situacija nije zabrinjavajuća, a građanima pogođenih područja osigurane su dovoljne količine vode.

Zagorski vodovod d.o.o. na svojim je Internet stranicama priopćio da građani Oroslavja, Zaboka i Zlatara te općina Veliko Trgovišće, Lobor, Mače, Bedekovčina i Sv. Križ Začretje do sljedeće obavijesti ne koriste vodu za ljudsku potrošnju.

“Iznad izvorišta Lobor jedan je potok zagađen, u tijeku je ispiranje vodovodnog sustava, a građanima su osigurane dovoljne količine vode”, rekao je Ćorić novinarima ispred Banskih dvora i dodao kako se u ovom trenutku isiru cijevi vodovodnog sustava, nakon čega će se ponovno izvršiti analize i ocijeniti je li voda adekvatna za konzumaciju.

“Bila je riječ o povećanoj koncentraciji ugljikovodika neugodna mirisa, pretpostavlja se da je negdje na potoku iznad Lobora došlo do onečišćenja. U ovom trenutku ne može se detektirati uzrok, a pretpostavlja se da je riječ o nafti ili nečem sličnom”, objasnio je Ćorić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić novinarima je rekao kako će oko podneva biti poznati rezultati analize vode.

Iz PU krapinsko-zagorske izvijestili su kako se u četvrtak provodi očevid nakon čega slijedi i istraga, ali konkretnih informacija o uzroku zagađenja jođ nema. Ipak, neslužbeno se doznaje kako je vodu najvjerojatnije zagadila nafta ili neki njezin derivat. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI