Okrugli stol: Požarna sezona u 2018. bila puno mirnija nego ona prošle godine

Okrugli stol: Požarna sezona u 2018. bila puno mirnija nego ona prošle godine

Požarna sezona ove godine bila je puno mirnija nego prošle godine čime su pridonijele i vladine represivne mjere, uvođenje bespilotnih letjelica i videokamera u protupožarni sustav, brza reakcija vatrogasnog sustava te stvaranje i osnivanje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji o požarima.

“Prošle godine bilo je oko 85.000 hektara izgorjele površine i više od 4000 požara, a ove godine oko 3700 hektara i oko 1700 požara”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na konferenciji “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2019.” održanoj u organizaciji Jutarnjeg lista.

Naveo je kako je kako je tijekom gašenja požara ozljeđeno sedam vatrogasaca, a na kontinentalnom području zemlje smrtno je stradala jedna osoba. Također, dodao je, pravodobno su provedene i dvije evakuacije zbog požara.

Tucaković je kazao i da je najviše požara izbilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najviše izgorene površine bilo je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Vezano uz pripreme za iduću protupožarnu sezonu upozorio je da naglasak treba staviti na problem nedostatka operativnog vatrogasnog kadra zbog čega bi, smatra, trebalo i više platiti sezonske vatrogasce te poboljšati sustav komunikacija.

Istaknuo je i da će vatrogasci u idućoj godini dobiti 90 novih vozila, uvođenje novih bespilotnih letjelica te novu vatrogasnu opremu. Smatra i da bi, za još bolje protupožarne rezultate u idućoj sezoni, trebalo uvesti bolju edukaciju i prevenciju kroz Hrvatsku turističku zajednicu i Ministarstvo obrazovanja kako bi se još više smanjio broj požara.

Ističući važnost sustava domovinske sigurnosti, ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako su već prve godine njegove primjene postigli združeno djelovanje i sinergiju svih njegovih sastavnica. Naveo je kako zbog sustava domovinske sigurnosti svi uključeni u njega bolje komuniciraju, koordiniraju i brže reagiraju.

“Država kroz sustav može reagirati brže, snažnije, odlučnije na pojavu po bilo kojem sigurnosnom riziku”, naglasio je.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako je praktički nemoguće manipulirati s institutom prenamjene prostora kazavši kako u zadnjih 20 godina ne zna niti jedan slučaj da je netko prenamijenio izgorjelo poljoprivredno ili šumsko zemljište u građevinsko.

No, najavio je, kako bi se spriječile moguće potencijalne takve zlouporabe u novom Zakonu o šumama će s pet na 10 godina povećati rok prenamjene zemljišta. Uz to, šumske površine će se morati u ruku od tri godine nakon požara vratiti u prvobitnu namjenu. Smatra i da u smanjenju broja požara najprije treba raditi na preventivi.

Tolušić je istaknuo i da je njegovo ministarstvo ove godine više nego trostruko povećalo sredstva za opremanje vatrogasaca – s deset na oko 40 milijuna kuna. Također, za nova vozila uložili su oko sto milijuna kuna, kupili su nove dronove te su izgradili nove šumske puteve i sl.

Ističući kako je prošle i ove godine znatno povećana stopa otkrivanja počinitelja izazivanja požara, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je 67 osoba procesuirano u 2017., a u ovoj godini je njih 27 te osam koje su otkrili, ali nisu mogli procesuirati jer se radi o osobama s duševnim smetnjama.

Naglasio je kako je kod otkrivanja počinitelja požara izuzetno važno što prije doći na mjesto događaja kao bi se prikupilo što više dokaza.

Božinović je rekao i da žele povećati korištenje europskih sredstava za protupožarnu zaštitu, što se do sada malo koristilo. Najavio je i da će ove godine biti raspisan natječaj za 94 vatrogasna vozila u vrijednosti 256 milijuna kuna te su potpisali 37 milijuna kuna europskih sredstava za radio-telekomunikacijska sredstva. Božinović je istaknuo i da se u EU donosi višegodišnji novi financijski okvir u kojem se za više od tri puta povećavanju sredstva za sigurnost, tj. sa 12 na 33 milijarde eura.

Foto i video/MORH/J.Kopi

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI