LIJEK PROTIV COVIDA-19? Ohrabrujući rezultati remdesivira, stručnjaci protiv ishitrenih zaključaka

LIJEK PROTIV COVIDA-19? Ohrabrujući rezultati remdesivira, stručnjaci protiv ishitrenih zaključaka

Lijek remdesivir pokazao je ohrabrujuće djelovanje kod teško oboljelih od covida-19 liječenih u čikaškoj bolnici, no medicinski centar upozorava da su “djelomični podaci kliničkog ispitvanja koje još traje sami po sebi nepotpuni i nikad ih ne bi trebalo koristiti za zaključke”.

Bolnica sveučilišta Chicago koja sudjeluje u istraživanju toga antivirusnog lijeka uočila je dramatični oporavak respiratornih simptoma i vrućice i gotovo su svi pacijenti otpušteni za manje od tjedan dana, prenijela je internetska stranica STAT.

Farmaceutska tvrtka Gilead objavila je da se “svi podaci moraju analizirati kako bi se izvukli bilo koji zaključci isptiivanja”. Čikaško sveučilište objavilo je da je interna razmjena informacija istraživača o ispitivanju koje još traje objavljena bez dozvole.

Gilead očekuje da će treća faza istraživanja završiti krajem mjeseca a dodatni podaci drugih istraživanja bit će raspoloživi u svibnju. Čikaško sveučilište jedna je od 152 lokacije koje sudjeluju u kliničkom ispitivanju Gileadova lijeka.

Prema STAT-u većina od 113 pacijenata s teškim oblikom covida-19, obuhvaćena Gileadovim istraživanjem,  otpuštena je iz čikaške bolnice oporavljena a dvoje je preminulo.

Sporadični podaci čine se na prvi pogled obećavajućima i podržavaju da lijek ima nekakav potencijal kod nekih oboljelih od covida-19 – kaže analitičar Brian Abrahams iz RBC Capital Markets te dodaje da unatoč tomu postoje velike prepreke interpretaciji tih podataka.

Časopis New England Journal of Medicine prošlog je tjedna objavio analizu po kojoj se stanje dvije trećine male skupine oboljelih od teškog oblika covida-19 nakon remdesivira poboljšalo.

Stručnjaci upozoravaju da djelotvornost lijeka nije ispitana uz korištenje kontrolne skupine, što znači da nema dokaza da stvarno djeluje te da se radi o malom broju ispitanika. (Hina)

Foto: Pixabay/ Gilead

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI