IZVANREDNO STANJE – Trump ograničava stranu telekomunikacijsku opremu: “Huawei na ciljniku američkih vlasti”

IZVANREDNO STANJE – Trump ograničava stranu telekomunikacijsku opremu: “Huawei na ciljniku američkih vlasti”

Američki predsjednik Donald J.Trump u srijedu je proglasio “izvanredno stanje u zemlji” kako bi zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, čime ponajprije pogađa Kinu.

Američki predsjednik Trump je u jeku napetosti s Pekingom donio uredbu koja je bila očekivana, a ponajprije pogađa veliku kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei koja je odavno na ciljniku američkih vlasti.

Te “nerazumne restrikcije gaze prava Huaweija”, reagirala je kineska tvrtka.

One samo “vode Sjedinjene Države k lošijim i skupljim rješenjima” na području 5G, pete generacije mobilnih mreža, upozorava tvrtka u priopćenju. Huawei za sebe kaže da je “lider 5G bez premca”.

Bijela kuća kaže da je uredba donesena zbog toga što “strani konkurenti sve više iskorištavaju ranjivost na području usluga te informacijske i komunikacijske tehnološke infrastrukture u SAD-u”.

Peking, naprotiv, ocjenjuje da je riječ o nelojalnom potezu kojim se suzbija konkurencija.

Ovo je najstroža mjera Trumpove administracije uperena protiv kineskog tehnološkog sektora koji se naglo širi, napose u afričkim, latinoameričkim i azijskim zemljama s gospodarstvima u naglom usponu.

Ovi potezi će vjerojatno dodatno povećati tenzije između SAD-a i Kine, koje su već eskalirale ovoga tjedna zbog visine tarifa u trgovačkom ratu. (Hina)

Foto: Ilustracija

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI