Glavni državni odvjetnik Jelenić očekuje da će Todorić uskoro biti dostupan hrvatskom pravosuđu

Glavni državni odvjetnik Jelenić očekuje da će Todorić uskoro biti dostupan hrvatskom pravosuđu

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u četvrtak je kazao kako očekuje da će Ivica Todorić uskoro biti dostupan hrvatskom pravosuđa, ali da i u slučaju da mu engleski sud odobri žalbu to neće biti poraz hrvatskog pravosuđa.

“Očekujem da odluka bude pozitivna, da se potvrdi prvostupanjska odluka i da u skorije vrijeme Todorić bude u dosegu hrvatskog pravosuđa”, kazao je Jelenić u Ministarstvu pravosuđa nakon svečanosti u povodu Europskog dana pravosuđa.

No, ako mu sud u Londonu dozvoli žalbu to neće biti poraz hrvatskog pravosuđa jer nakon toga slijedi žalbeni postupak gdje će se razmatrati temelji žalbe, pojasnio je državni odvjetnik. “Svaki postupak ima svoje zakonitosti i dalje vjerujem u to da će Todorić u skorije vrijeme biti u Hrvatskoj”, kazao je.

Na pitanje o ispitanim svjedocima u istrazi o nezakonitostima u Agrokoru, zbog koje je Todorić i otišao iz Hrvatske, Jelenić je kazao da su ispitani svi osim jednoga, a odbacio je nagađanja da taj svjedok nije ispitan kako bi se Todoriću u slučaju dolaska u Hrvatsku mogao odrediti istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke.

Odbacio je i tvrdnje da se u tom slučaju radi o političkom progonu. “Meni je žao što netko danas 2018. u Hrvatskoj može smatrati da državno odvjetništvo ikoga progoni zbog političkih razloga. Radi se isključivo o gospodarskom kaznenom djelu”, kazao je Jelenić, podsječajući da se Todorića tereti za nedjela od 2006.

Zamoljen da komentira izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je kazao da Jelenić ne istražuje skupinu Borg jer štiti premijera, Jelenić je rekao da se Bernardić s nikakvim upitom o radu nikada nije obratio nadležnom državnom odvjetništvu.

Osim toga, dodao je, “glavni državni odvjetnik ne istražuje nikoga. Žao mi je što Bernardić ne poznaje naš pravni sustav, a sudjeluje u radu Hrvatskog sabora kada se donose zakoni koji reguliraju ta pitanja. Glavni državni odvjetnik ne štiti nikoga, osim što štiti žrtve jer mu je to zadaća u postupcima koji se provode”, kazao je Jelenić.

Na pitanje o nestalom spisu iz 2011. Jelenić je kazao da se i dalje pribavljaju izjave osoba koje su mogle biti u doticaju s tim spisom. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI