Svetište Majke Odvjetnice Hrvatske u Remetama okupilo na duhovnom susretu hrvatske branitelje pod geslom „Čovjek se opravdava djelima, a ne samo vjerom“

Svetište Majke Odvjetnice Hrvatske u Remetama okupilo na duhovnom susretu hrvatske branitelje pod geslom „Čovjek se opravdava djelima, a ne samo vjerom“

Pod geslom „Čovjek se opravdava djelima, a ne samo vjerom“ na prvu nedjelju došašća 2. prosinca svetište Najvjernije Majke Odvjetnice Hrvatske u zagrebačkim Remetama na duhovnom susretu okupilo je hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskoga rata i župljane. Nakon blagoslova i paljenja prve adventske svijeće na križanju remetskih ulica na perivoju Vinec, u procesiji do crkve branitelji su se u molitvi prisjećali svojih poginulih i nestalnih suboraca i drugih žrtava koje su utkane u slobodu domovine.

Misnom slavlju predsjedao je remetski župnik o. Antonio Čirko, uz župnoga vika o. Iliju Tupurića. U propovijedi župnik Čirko je kazao: „Nalazimo se na početku došašća i naše pripreme za događaj Božića, Isusova rođenja, ali također i ono radosno iščekivanje ponovnog Isusovog dolaska među nas. Prvi kršćani su radosno kliktali: Maranatha – Dođi Gospodine Isuse! Ako je bilo i kojih nevolja, progona, oni su imali mir i radost u srcu: Bit će sve dobro jer Gospodin dolazi.“ Nadalje je župnik istaknuo Slušali smo evanđelje u kojem Isus donosi znakove posljednjih vremena. Sigurno je da to u svakom čovjeku budi jedan osjećaj nelagode. Ali postoji jedna razlika. Ta nelagoda je drugačija kod vjernika i onoga tko za sebe kaže da to nije. Vjernik uvijek pred očima ima onaj krajnji cilj. Kraljevstvo nebesko što nam Isus obećava. Zato u evanđelju čujemo ohrabrujuće riječi: Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje. Zbog toga znamo da u svoj nevolji koju može zadesiti jednog čovjeka, pa i čitav narod da Bog ima zadnju riječ. Naša domovinska povijest upravo nam to potvrđuje.

Geslo našeg susreta je: Čovjek se opravdava djelima, a ne samo vjerom. Branitelji, a i tada još ujedinjena Hrvatska vjeru je pokazivala upravo konkretnim djelima. Ta djela ljubavi bile su mnoge žrtve, djela su bile i mnoge molitve, djela su bile nesebične humanitarne pomoći, djela su bila primanje prognanika, djela su bila vidljiva na svakom koraku. A iz svega toga izlazile su zrake vjere i sigurnost da nas Bog nije napustio.

Dragi branitelji, poštovane udovice naših branitelja i djeco, braćo i sestre, danas se želimo osobito prisjetiti naših voljenih koji su dali svoje živote bilo kao branitelji, bilo kao nevine žrtve.

Ne smijemo zaboraviti svih njih. Zato se ovdje nalazimo u Remetama, u svetištu Najvjernije Majke Zagovornice Hrvatske. Ovo je već šesti susret kad se okupljamo u došašću i korizmi.

Ovdje se nalazimo ne da optužujemo ili osuđujemo nekoga, nego da kao malo stado molimo za duhovno iscjeljenje naše domovine. Molimo također i za duhovno oslobođenje naše domovine. Danas su nam svi gradovi i sela slobodni, ali smo u duhovnom ropstvu jer se ne želi osloboditi istina. Istina je zarobljena u mnogim spletkama, lažima i omalovažavanjima. Dok se ne dogodi to duhovno oslobođenje neće biti bolje. Prava sloboda je u našim dubinama i kad bismo bili istinski slobodni nikakva sila nas ne bi mogla zarobiti.

Mi moramo svojoj djeci prenositi istinu, mi moramo jedni druge utvrđivati u istini. Temeljna istina je da svi poznati i nepoznati grobovi, svi ranjeni i preživjeli svjedoče nam žrtvu ljubavi. A govor o žrtvi ljubavi podsjeća nas na Isusa koji umire za svakoga čovjeka. Ali ljubav nikada ne nestaje nego ona uvijek uskrisava na novi život, na vječnost. Tako nam je Isus pokazao nebo i ohrabrio nas na našem životnom putu.

Zato ne bojmo se, mi malo stado, ne bojmo se sadašnjosti, ne bojmo se laži i izvrtanja istine. Dragi moji nismo mogli izabrati bolje mjesto nego Svetu Misu po kojoj zadobivamo snagu. Sveta Misa nam daje nam snage da u trenucima kušnje idemo dalje i da ih pobijedimo Isusovom snagom.

Isus nas ne ostavlja same u životnim kušnjama. Isus nas uvijek priprema za kušnje i u njima je s nama.

Koji redovito dolazite na ovu braniteljsku misu znate da ne propovijedam predugo jer vi ste naviknuti na malo riječi, a važna su konkretna djela. No završio bih s mislima jednog branitelja:

Molitva je iznimno moćna, samo molitva Bogu i strpljenje je jedina zaštita. Iako današnja situacija u državi i društvu pruža bezbroj razloga za mržnju i svakakva zla, koga su puni javni mediji i materijalistički način života, ipak je moguće oduprijeti se zlu, pomoću molitve i vjere u Boga, jer i kada sam i nesvjesno zalutao, On me na vrlo konkretan i stvaran način upozorio, pokazao kuda vodi takav put i vratio nazad u život, mene, malog običnog čovjeka.

-Svemogući nebeski Oče koji ravnaš ovim svijetom, za vremena dok je na Petrovoj stolici papa Franjo, u našoj nadbiskupiji kardinal Josip – daj im snage i mudrosti da budu Tvoje istinske sluge te da vode ovaj svijet i naš narod Tvojim putem. Za sve biskupe, svećenike, redovnike i redovnice da budu u službi žive vjere usklađene s djelima, molimo Te

-Za dobre političare, za hrabre vođe hrvatskoga naroda koji će bez materijalnih i položajnih interesa služiti svome hrvatskome narodu, za dobre svećenike i redovnike da okupljaju i štite svoj narod, molimo Te

-Hrvatski narod je napaćen, lažnom povijesti obavijen i nerasvijetljenom istinom opterećen. Molimo Te Gospodine da nam podariš svjetlost istine da osvijetlimo našu prošlost jer to je jedini temelj budućnosti hrvatskoga naroda. Svemogući Oče, gola istina će jedina pridonijeti pomirbi i ostaviti mladima čiste temelje. Bože, odagnaj maglu laži i učini svjetlosni bljesak istine u ljudskim umovima, molimo Te

-Gospodine, poput Noe koji je gradio arku tako su i hrvatski branitelji gradili Hrvatsku, jer su vjerovali Tebi Svemogući vječni Bože. Gospodine, povuci u hrvatsku Arku naše mlade, daj im snage da izgrađuju našu lađu, da vjeruju u bolju budućnost, a ne u titanik koji su izgradili političari i lažni idoli, molimo Te

-Naša sloboda nastala je na krivi ubijenih, nestalih, ranjenih. Poput Tertulijanovih riječi – krv mučenika je sjeme novih kršćana, neka i nama to bude vodilja onih koji su dali svoje živote za zalog hrvatske slobode i istine. Nagradi sve nestale i poginule vječnom nagradom, molimo Te

-Svjedoci istine i kršćanskoga dostojanstva resili su hrvatski narod i kršćanstvo, još od vremena Ignacija Antiohijskoga, do našega suvremenog blaženika Alojzija Stepinca. Za istinu su ginuli, za istinu su zatvarani, proganjani, ali su ostali uspravni. Godišnjica je smrti pokojnoga Slobodana Praljka koji je hrabro odbacio neistine i dao svoj život proturječju nepravde. Brojni hrvatski branitelji na samozatajan način dali su svoje živote za hrvatsku slobodu uspravno svjedočeći svoj vjernički i hrvatski identitet. Gospodine, ne spominji se njihovih grijeha nego ih primi u svoje kraljevstvo, molimo Te

Dragi Prijatelji,
Rodbino poginulih hrvatskih branitelja, stradalnici Domovinskoga rata, župljani naše župe, naši današnji ministranti – hrvatski generali – od srca vas pozdravljam u ovom svetištu Najvjernije Majke Odvjetnice Hrvatske. U ove četiri riječi spajaju se dvije velike majke – nebeska i zemaljska. Nebeska majka, Blažena Djevica Marija kao naša zaštitnica naše Hrvatske. Ne samo ravnica, mora i šuma – nego konkretno nas, koji tu živimo! Što izgovaramo kad nam je teško? Padaju mi napamet riječi brojnih palijativnih djelatnika, kad kažu da pri samrti – svatko govori svojim materinskim jezikom, posebno kad poziva majku. Prvo i zadnje je ime u ljudskom životu – majko!

Druga je naša zajednička zemaljska majka, a to je naša Hrvatska. Raduje me kad danas vidim mlade uz hrvatske branitelje, mlade ljude koji shvaćaju da je samo jedna zajednička majka – majka Nebeska i majka Hrvatska. Mlade molim, nemojte ostavljati svoju majku i zaključati srce u tuđini. Hrvatska je naša majka, ne ostavljajmo je, nego poduzmimo nešto kao vjernici koji ne posuđuju savjest iz čopora političara i njihovih medija. Njegujmo svoju majku Hrvatsku, kao svoju biološku majku. Sjetim se riječi pokojnoga predsjednika dr. Franje Tuđmana – za Hrvatsku sve, a Hrvatsku nizašto! Molimo i živimo svoju Hrvatsku, te prema riječima biskupa Egidija Živkovića – izdahnimo balkanski duh udahnimo europski zrak. Još bih dodao, udahnimo kršćanski i domoljubni zrak. S tim mislima sve Vas pozivam na zajedničko druženje u samostansku dvoranu uz usklik „Boga moli i Hrvatsku voli“!!
Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI