Ministar Božinović: Pučani se jedini mogu oduprijeti naletu populizma i ekstremističkih snaga

Ministar Božinović: Pučani se jedini mogu oduprijeti naletu populizma i ekstremističkih snaga

Međunarodni tajnik HDZ-a i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović večeras je gostovao u Temi dana na HRT-u te komentirao izbor Nijemca Manfreda Webera na kongresu u Helsinkiju kao ‘spitzenkandidata’ te vodeće političke grupacije u Europskoj uniji.

“Dobivamo jednog autentičnog demokršćanina koji je istovremeno autentičan Europljanin. Weber je nama veoma poznat. Bio je dva puta u Hrvatskoj i on je bio naš favorit i prije ovih izbora”, rekao je Božinović.

Dodao je da su pučani ovim kongresom dokazali da su najorganiziranija politička snaga u Europi, te da su svjesni važnosti trenutka u kojem se nalazi Europska unija, te važnosti za EPP jer su njezini utemeljitelji stvorili EU, prema tome, kako je rekao, imaju najveću odgovornost i rješenja za probleme europskih građana.

Ministar Božinović rekao je da je Europska pučka stranka usvojila dokument ‘Sigurna Europa’ u kojem su sublimirane postavke koje HDZ zagovara od početka. “EPP želi da se zaustave ilegalne migracije. Nismo protiv slobode kretanja, ali postoji razlika između pojma izbjeglica i ilegalnih migranata. EPP tu ima čvrstu poziciju i naglasak stavlja na zaštitu vanjskih granica EU-a.”

Na kongresu EPP-a govor je održao i premijer Andrej Plenković. Snažno je osudio populizam, koji je, kaže, promijenio političku arhitekturu EU-a, istaknuvši da europski pučani, za razliku od populista – nude rješenja. Kao ključni izazov koji stoji pred Unijom istaknuo je – migracije.

Božinović je rekao da se pučani jedini mogu oduprijeti naletu populizma i ekstremističkih snaga, te da je to bio sukus govora predsjednika vlade. “Bio je to jedan od zamjećenijih govora jer je pogađao bit onoga što izaziva zabrinutost građana EU-a i građana Hrvatske, a vezano je za sigurnost radnih mjesta, bolje plaće i ukupnu sigurnost. Europa se polako orijentira prema onome što građani žele vidjeti, a to su ekonomska korist i sigurnost”, zaključio je međunarodni tajnik HDZ-a i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izvor/HRT/Foto/screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI