ODRŽANA JEDINSTVENA UTRKA! Štit domovine nije samo natjecanje, nego i dokaz visoke sposobnosti i spremnosti policije i vojske u izvanrednim situacijama

ODRŽANA JEDINSTVENA UTRKA! Štit domovine nije samo natjecanje, nego i dokaz visoke sposobnosti i spremnosti policije i vojske u izvanrednim situacijama

Natjecanje “Štit domovine”, istaknuta nacionalna manifestacija u Hrvatskoj, održala je svoju završnicu u Zagrebu 2023. godine. Ova manifestacija ima veliki značaj za nacionalni identitet Hrvatske ovogodišnjeg Štita domovine, najvećeg policijskog natjecanja koje je dalo najspremnijeg hrvatskog policajca, policajku, vojnika i vojnikinju.

Kvalifikacije su održane u srijedu i četvrtak, a danas je završena utrka. Više od 70 natjecatelja u četiri kategorije odmjerilo je snage u Zagrebu i okolici na policijskom sportskom natjecanju koje je poprimilo i međunarodne razmjere. Svakomu od njih čast je predstavljati svoju postrojbu na ovako zahtjevnom natjecanju jer ovamo su došli najizdržljiviji i najspremniji policajci i policajke, vojnici i vojnikinje.

Kada je i posljednji natjecatelj jučer, 8. rujna 2023. godine, na natjecanju „Štit Domovine Zagreb 2023“ došao do cilja, znači da je prošao zahtjevnu stazu dužu od 35 kilometara s opremom težine veće od 10 kilograma, savladao uspon na Sljeme i uspješno obavio niz taktičko-tehničkih zadaća: navigaciju i snalaženje u prostoru, alpinističku spretnost spuštajući se s 40-tak metara visine niz okomitu stijenu, vještinu gađanja oružjem u ciljano izazvanoj stresnoj situaciji, spretnost pri rukovanju, rastavljanju i sastavljanju naoružanja i, pred kraj utrke, sposobnost savladavanja desantne mreže. Kada se uzme u obzir i veslanje, plivanje, rukovanje vatrenim oružjem prethodnih dana, s punim pravom možemo postaviti pitanje je li to bila samo vježba ili je to bilo natjecanje u kojem je pravi izazov doista i doći do cilja, bilo kao policajac ili policajka, bilo kao veteran udruge proizašle iz Domovinskog rata, kao pripadnik oružanih snaga ili kao pripadnik naših gostiju – stranih policijsko-vojnih postrojbi.

Upravo kada predstavljaš sebe kao osobu i kao pripadnika jedne od službi koje vode brigu za sigurnost građana, postaje jasan smisao ovakvog natjecanja.

U tim teškim uvjetima, za vrijeme sparnog dana i nakon dvodnevnih kvalifikacijskih natjecanja, ostaje ne samo diviti se i čestitati svim natjecateljima, nego i reći im hvala za to što jesu, što su tu za nas i radi nas, radi sigurnosti i mirnog zajedničkog života. Iz ovog natjecanja svi možemo naučiti kako pobijediti sebe, kako pomaknuti svoje granice, jer uspjeh u životu ne postižemo natječući se s drugima, već natječući se sa samim sobom i pritom pobijediti. Jučer je njih 73 još jednom pobijedilo sebe i na tome im čestitamo!

Sudionike natjecanja na trasi su dočekivali i bodrili građani, poput Maje i Zdenka koji su im na toj zahtjevnoj dionici ponudili osvježavajuća pića.

Svima nam je doista čast pozdraviti ovih 73-oje natjecatelja, među kojima je bilo 10 žena – osam pripadnica policije i dvije pripadnice stranih policijsko vojnih postrojbi.

Čestitamo i veteranima specijalne policije i udrugama proizašlih iz Domovinskog rata – posebna nam je čast što su i dalje s nama, kao i sedmorici pripadnika stranih policijsko-vojnih postrojbi.

Primjer svima nama svakako jesu Nives Šimić (34), policijska službenica VI. Policijske postaje Zagreb i Ivica Ostrun (58) voditelj Službe za granicu Policijske uprave brodsko-posavske, ujedno i najstariji natjecatelj koji iza sebe već ima tri ovakva natjecanja.

Nives je istaknula: „Prvenstveno je čast sudjelovati u ovakvoj trci okružen s kolegama koji nisu konkurencija, već su željni pozitivnog dokazivanja koliko svi zajedno možemo postići” i potom zaključila “pokažimo tko smo i što možemo, ne radi nas, nego radi toga što naša policijska ili vojna služba i postoji – radi mira, spokoja i sigurnost svih u Republici Hrvatskoj.“

Ivica je također istaknuo: „Biti uzor, može se! I treba biti spreman ne za utrku, nego za obavljanje službe. Kao najstariji treba biti primjer mlađim kolegama, kako trening i odgovoran pristup policijskim zadaćama zahtijeva stalno usavršavanje, znanja i sposobnosti, a sve to zahtijeva veliku tjelesnu pripremljenost.” No, kako ističu Nives i Ivica, ova utrka je duh zajedništva, pozitivan duh da smo zajedno, i u životu, i u službi, i baš kao danas, u utrci.

Nagrađujući one koji su bili najbolji ili, bolje rečeno, prvi među jednakima, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, izaslanik predsjednika Vlade RH, u svom prigodnom obraćanju uputio je pozdrave svim nazočnima te istaknuo vrijednost organiziranja cijelog događaja, čestitajući najboljima: „Pozdravljam sve organizatore, sve predstavnike ministarstava i prije svega čestitam svim pobjednicima.“

Također je zahvalio na sudjelovanju svim pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, veterana Specijalne policije kao i gostiju, pripadnika stranih vojno – policijskih snaga na natjecanju: „Pozdravljam i naše specijalce i sve one koji su pokazali da i u našim godinama možemo ostvariti vrhunske rezultate“ – zaključio je ministar Božinović naglasivši kako se vrhunski rezultati ostvaruju bez obzira na godine.

Završnu svečanost, uz izaslanika predsjednika Vlade RH mr. sc Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića i glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, uveličali su državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova doc. dr. sc. Irena Petrijevčanin, ministar obrane dr. sc. Mario Banožić, te načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić sa suradnicima.

Zaključno, neka natjecanje traje! S veseljem čekamo sljedeću i sljedeće godine kada će svoje znanje i vještine pokazati neki novi, na iskustvu onih starih, kada ćemo opet zajedno stvarati osjećaj da natjecanje spaja, ali i potiče. Na svima je nama podržati jedan drugog, a hrvatska policija kroz ovo natjecanje poručuje – tu smo s vama zbog vas, zbog svih nas, istaknuli su u Policijskoj Upravi Zagrebačkoj.

U promicanju domoljublja i zajedništva među građanima Hrvatske, jedinstvenu i važnu ulogu natjecanja „Štit domovine“ u oblikovanju hrvatskog nacionalnog identiteta, te njegov utjecaj na lokalnu zajednicu ima upravo Hrvatska policija.

Teks i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR/ Izvor/ PUZ – Policijska Uprava Zagrebačka

U Zagrebu održana završnica natjecanja „Štit Domovine“ Zagreb 2023. godine

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI