SAD odobrava testiranje koje može otkriti koronavirus COVID-19/ Sars-CoV-2 za pet minuta

SAD odobrava testiranje koje može otkriti koronavirus COVID-19/ Sars-CoV-2 za pet minuta

Sjedinjene Države odobrile su brzi test čija je svrha u svega nekoliko minuta ustanoviti je li osoba zaražena koronavirusom.

Tvrka Abbott Laboratories, koja je osmislila uređaj, kaže da je on malen i prenosiv, otprilike veličine tostera te da se, u slučaju potrebe može postaviti i izvan bolnice.

Testiranjem se u roku od pet minuta može utvrditi je li osoba zaražena koronavirusom, a za 13 je minuta moguće definitivno ustanoviti je li osoba negativna na virus, stoji u priopćenju američke tvrtke.

Uprava Abbotta u petak je objavila da je dobila hitno odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak proizvodnje uređaja te da uskoro kane proizvoditi pet milijuna sprava mjesečno.

Proteklog je vikenda FDA odobrio postupak testiranja koji bi trebao dati rezultate u roku od 45 minuta. No problem je u tomu što se uređaji proizvođača Cepheida koriste uglavnom u bolnicama.

Borba s koronavirusom u Sjedinjenim Državama u početku izbijanja pandemije bilia je otežana zbog pomanjkanja odgovarajućih testova, a u slučajevima kad su uzorci testirani zastoji su nastajali i zbog sporog prenošenja informacija o rezultatima tih testiranja.

U Sjedinjenim Državama danas je više potvrđenih slučajeva Covida-19, bolesti koju uzrokuje virus Sars-CoV-2, nego u bilo kojoj državi na svijetu. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI