Bez jedinstva o Europi će odlučivati drugi, upozorava slovački premijer Pellegrini

Bez jedinstva o Europi će odlučivati drugi, upozorava slovački premijer Pellegrini

Europska unija mora ostati ujedinjena inače će za nju odluke donositi drugi, upozorio je u utorak slovački premijer Peter Pellegrini na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Pellegrini je 18. po redu europski čelnik koji se na plenarnom zasjedanju EP-a u Strasbourgu obratio zastupnicima i ponudio svoju viziju budućnosti Europe.

“To je Unija koja je ujedinjena, prosperitetna i sigurna (…) jedinstvo je najčešća riječ koju je koristilo mojih 17 prethodnih kolega i potpuno su u pravu”, rekao je Pellegrini i upozorio da će Europljani “bez jedinstva postati podanici tuđih odluka”.

“Ne možemo biti vjerodostojni i uspješni ako ne prebrodimo nekadašnju podjelu između Istoka i Zapada. Moramo se riješiti stereotipa i načina na koji gledamo na naše razlike”, rekao je slovački šef vlade istakknuvši i da je “ujedinjena Europa prirodni okoliš za naše postojanje”.

“Očito je da izolacionizam, protekcionizam i nacionalizam nisu rješenje. Naš odgovor na izazove ne smije biti fragmentacija u male, nacionalne države s ograničenim resursima, već snažno jedinstvo EU-a kao globalne sile”, poručio je Pellegrini.

Kada je riječ o ulozi koju EU ima na globalnoj razini, Pellegrini tvrdi da Unija mora biti “globalno relevantna”.

“Trebamo biti globalno relevantni. Treba nam EU koja ima važnu ulogu na globalnoj razini, odražavajući svoju gospodarsku snagu”, kazao je premijer zastupnicima.

Pritom, nastavio je “moramo objediniti niti naše snage i pojačati obrambene kapacitete” i dati snažnu potporu PESCO-u (Stalnoj strukturiranoj suradnji na području obrane) te da EU i NATO moraju ostati snažno povezani.

Također je ocijenio da EU ne smije postati ekskluzivan klub, već inkluzivna zajednica za sve koji ispunjavaju kriterije i one koji su otišli.

“To je naš strateški interes, inače će netko drugi popuniti vakuum oko nas”, upozorio je Pellegrini.

Prema njemu, globalna relevantnost znači imati značajnu gospodarsku moć potpomognutu snažnom valutom, sa slobodnom, ali poštenom međunarodnom trgovinom.

U svom je govoru upozorio da je Europa podbacila u komunikaciji s građanima, te da nedostatak komunikacije onda postaje “plodno tlo za lažne vijesti i dezinformacije”, a jedan takav primjer je britanski referendum 2016.

Kako je jedan od čimbenika u njegovoj viziji Europe iskrenost prema građanima, podsjetio je na riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o “obnovi Europe”, odnosno Europi kojoj “građani mogu vjerovati i kojoj će dati potporu”.

“Moramo, posebice mladima, ponuditi vjerodostojnu viziju Europe. Moram je obnoviti, ona ne smije biti nekakav fiktivni, udaljeni Bruxelles. Moramo je učiniti atraktivnijom”, rekao je Pellegrini dodavši da “ne smijemo ostati zarobljeni u statusu quo”.

Kazao je da Europa mora biti na korist svih članica, da se “moramo boriti protiv rastuće nejednakosti u društvu i raditi na preraspodjeli bogatstva”.

Slovački premijer kao jednu od mjera ustrajno zagovara uvođenje minimalne europske plaće.

Govoreći o budućnosti, istaknuo je da EU mora odrediti svoje dugoročne strateške interese i ambicije te naveo digitalizaciju, automatizaciju, prelazak na “klimatski neutralno” gospodarstvo i razvoj tehnologije. Upozorio je da previše zaostajemo za SAD-om i azijskim zemljama, a jedan od razloga je prevelika regulacija.

“Sve je previše regulirano. Ne smijemo regulirati svaku sitnicu, mi trebamo fleksibilnije zakonodavstvo, transformaciju koja je prijateljski nastrojena prema biznisu”, zaključio je Pellegrini.

U svom govoru nije propustio podsjetiti i na pridruženje Slovačke Europskoj uniji i NATO-u prije 15 godina, “Slovačke koja se vratila tamo gdje je uvijek pripadala – zapadnoeuropskom i transatlantskom sustavu vrijednosti”.

Proširenje EU-a u razdoblju od 2004. do 2013., ocijenio je kao klasični primjer situacije u kojoj su svi dobili: novim članicama otvoren je put modernizaciji i gospodarskom rastu, dok su stare članice proširile područje sigurnosti i jedinstvenog tržišta.

U više navrata je istaknuo kako Slovačka spada u krug dobro integriranih zemalja u EU, uz uvjerenje da će njezini građani na europskim izborima u svibnju odabrati proeuropskog kandidata.

“Slovačka nikada nije posustala na svom integracijskom putu. Iskreno vjerujem u moć i ispravnost europske ideje i uvjeren sam da za nas ne postoji alternativa”, zaključio je Pellegrini.

Pellegrini, iz socijaldemokratske stranke Smer, imenovan je za premijera u ožujku 2018. nakon ostavke Roberta Fica.

Fico je ponudio ostavku nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove partnerice Martine Kusnirove potkraj veljače iste godine.

Pellegrini je danas u EP-u kazao da Slovačka uživa visoku razinu medijskih sloboda te da je istraga o ubojstvu Kuciaka, koja je snažno potresla slovačko društvo, dala rezultate te da su privedeni prvi osumnjičeni. (Hina)

Foto/Peter Pellegrini/twitter

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI