Brkić odgovorio Plenkoviću: Zalagao sam se za koaliciju s HSS-om

Brkić odgovorio Plenkoviću: Zalagao sam se za koaliciju s HSS-om

Aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je u ponedjeljak kako je on zagovarao koaliciju s HSS-om, odgovarajući tako na prozivku predsjednika stranke Andreja Plenkovića da je Brkić bio taj koji je 2016. godine zagovarao koaliciju s HNS-om umjesto s Mostom.

„Protiv sam koalicije s SDP-om. I 2016. godine nakon parlamentarnih izbora sam bio protiv koalicije s Mostom i HNS-om. Osobno sam od (Krešimira) Beljaka i još četiri zastupnika HSS-a dobio potpise. Osobno sam išao u njihovu središnjicu i dobio potpise i za formiranje parlamentarne većine te sam predložio užem Predsjedništvu HDZ-a da s HSS-om idemo u koaliciju, a ne s s Mostom i HNS-om”, rekao je Brkić novinarima u Središnjici HDZ-a nakon predaje kandidature za potpredsjednika HDZ-a.

Brkić smatra kako je HSS prihvatljiv partner HDZ-u jer je demokršćanska stranka, a učenje Stjepana Radića je HDZ-u blisko svjetonazorski i ideološki.

„Ova priča i mantra da sam bi za koaliciju s HNS-om, ne znam od kuda to”, pitao se Brkić.

Na pitanje znači li to da Plenković laže odgovorio je: “To ste vi rekli da on laže. Možda je zaboravio, možda je preopterećen svojim poslom. Danas je Stepinčevo i koliko znam, kada ste rekli da laže, osma Božja zapovjed je – ne izreci lažna svjedočanstva. Plenković danas ima priliku ispovjediti te svoje riječi”, rekao je Brkić.

Brkić je demantirao raniju izjavu predsjednika HDZ-a i glavnog tajnika, Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, da se kult ličnosti u stranci njegovao dok je on bio glavni tajnik HDZ-a.

Dok sam bio glavni tajnik pogledajte koliko smo pobjeda polučili

„Dok sam bio glavni tajnik nisam trebao tri pomoćnika i dok sam bio glavni tajnik radio sam samo posao glavnog tajnika. Dok sam bio glavni tajnik pitajte članstvo na terenu kako je stranka funkcionirala. Dok sam bio glavni pogledajte koliko smo pobjeda polučili i kakvi su bili rezultati”, poručio je.

Negirao je i da je u stranci bio ‘Bog i batina’ dok je bio glavni tajnik stranke. Poručio je kako je “na nebu samo jedan Bog” te je samo radio svoj posao, a nakon poraza na parlamentarnim izborima 2011. godine HDZ je trebalo konsolidirati, ujediniti te pripremiti za predstojeće izbore. Istaknuo je i da je HDZ tada pobijedio na svih pet izbora.

“Posljedice sadašnjeg rada i aktivnosti na terenu su dva poraza – na europskim i predsjedničkim izborima”, ustvrdio je.

Upitan kako će, kao njegov zamjenik, surađivati s Plenkovićem nakon jučer izgovorenih riječi ponovio je da je Plenković vrhunski stručnjak u vanjskoj politici, jako “dobro pliva” u Bruxellesu, vlada ima vrlo dobre rezultate. No, što se tiče stranke stanje nije onakvo kakvo bi trebalo biti jer su izgubili dvoje prošle izbore.

„Sada se moramo ujediniti i okupiti. Članstvo se mora osloboditi, mora se pokrenuti jer smjer kojim idemo ne vodi u pobjedničkom smjeru. Moramo se vratiti na pobjednički put kako bi pobijedili na parlamentarnim izborima”, kazao je.

Brkić je rekao i kako unutarstranačke izbore moraju iskoristiti za osnaživanje, jačanje, ujedinjavanje stranke bez ikakvih podjela te uvažavanje različitih mišljenja. “Tako osnaženi, da nakon ovih unutarstranačkih izbora ne bude pobjednika niti pobijeđenih nego zajedno krenemo u pripremu za unutarstranačke izbore”, poručio je. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI