MUP odgovorio Platformi 112: Nijedna udruga ne treba biti zabrinuta za svoj rad

MUP odgovorio Platformi 112: Nijedna udruga ne treba biti zabrinuta za svoj rad

MUP je u utorak poručio Platformi 112 da nijedna udruga koja djeluje u njenom sklopu ne treba biti zabrinuta za svoj rad, ističući da namjera MUP-a nije “napadati organizacije” ni vršiti “pritiske na aktiviste i volontere”.

Platforma je ranije potaknuta nepravomoćnom presudom volonteru udruge Are You Syrious Draganu Umičeviću izrazila “zabrinutost zbog pritisaka” koje MUP “kontinuirano radi na aktiviste, volontere i sve one koji solidarno pomažu i pružaju podršku izbjeglicama”.

MUP ističe da je u konkretnom slučaju koji Platforma 112 spominje nadležna policijska postaja “podnijela prekršajnu prijavu protiv osobe”, zbog prekršaja iz Zakona o strancima.

“Temeljem opisane prijave, nadležni je sud presudio te navedenoj osobi odredio kaznu koja je u ovom trenutku nepravomoćna. Na isti će način policija i ubuduće promptno postupati prema svim osobama za koje postoji sumnja da su svojim činjenjem ili nečinjenjem počinile prekršaje ili kaznena djela, a što je u konačnici naša zakonska ovlast, ali i temeljna obveza.

Dakle i ovom prilikom odgovorno odbacujemo optužbe o bilo kakvim pritiscima MUP-a ili policije prema volonterima ili prema djelovanju nevladinih udruga”, kažu u MUP-u.

Ističu i da “nevladine organizacije, posebice sada, tijekom značajnih migracijskih kretanja, imaju iznimno važnu ulogu među migrantskom populacijom”, jer “upravo nevladine organizacije uživaju njihovo povjerenje i ni u kojem slučaju ga ne bi trebale izigrati”.

Udruge mogu pomoći informiranju ranjive migrantske populacije

“U svjetlu recentnih dezinformacija koje su se pojavile u Bosni i Hercegovini kao i u Srbiji, kako će Hrvatska propuštati migrante preko svog područja i omogućiti im daljnje kretanje prema zemljama zapadne Europe, smatramo kako udruge upravo sada mogu iskoristiti svoj utjecaj i doprinijeti točnom informiranju ionako ranjive migrantske populacije”, odgovorio je MUP.

Dodaju da bi se točnim informiranjem migrantske populacije, slanjem jasne poruke da hrvatska policija postupa sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu te kako nije moguće očekivati da će dozvoliti nezakonite ulaske i kretanje kroz hrvatski teritorij, mnoge od njih odvratilo od daljnjeg neizvjesnog puta.

“Kao ranjiva populacija, kroz mnoge su zemlje bili izloženi i drugim dezinformacijama, ali i kriminalnim skupinama i krijumčarima ljudi, što smatramo krajnje bešćutnim. Protiv takvog okrutnog kriminala hrvatska se policija svakodnevno bori sprječavajući nezakonite migracije.

Cilj nam je osigurati sigurnost, pravni poredak, javni red i mir te zaštititi interese građana Republike Hrvatske.

Zaključno pozivamo sve relevantne aktere da kroz svoj djelokrug rada doprinesu boljem razumijevanju aktualnih migracijskih kretanja i time pridonesu zakonitim, održivim i kontroliranim migracijama, a što je u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz lipnja ove godine”, ističe MUP. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI